Share
Eveniment: Mai multe localități din Maramureș au împlinit 656 de ani de la prima atestare documentară. Vezi lista lor și un scurt istoric (FOTO)

Eveniment: Mai multe localități din Maramureș au împlinit 656 de ani de la prima atestare documentară. Vezi lista lor și un scurt istoric (FOTO)

Sărbătoare pentru mai multe localități din Maramureșul Istoric (centrul și estul județului). Marți, 2 februarie, s-au împlinit 656 de ani de la prima lor atestare documentară.

Lista cuprinde localitățile Borşa, Moisei, Vişeu, Ieud, Sălişte, Săcel şi Bocicoiel. Atestarea a fost făcută într-un document emis la data de 2 februarie 1365, prin care Regele Ludovic dăruiește voievodului maramureșean Balc, fiul lui Sas, și fraților săi Drag, Dragomer și Ștefan, mai multe localități din Maramureșul Istoric confiscate de la Bogdan Vodă.

Redăm textul primei mențiuni documentare a acestor localităţi din Maramureşului Istoric (2 februarie 1365): “Regele Ludovic dăruiește lui Balc, fiul lui Sas, și fraților sei, Drag, Dragomir și Ștefan în recompensa servituțiilor moșia Cuhnea cu pertinențiile sale: Jeud, ambele Vișae, moyseni, Borșa și ambele Seliște, confiscate dela Bogdan Vodă eșit la Moldova și căzut sub nota de infidelitate” – Diplome maramureșene din secolele XIV și XV, autor Dr. Ioan Mihalyi de Apșa.

“Pe 2 februarie 1365, au fost atestate satele Ieud, Bocicoel, „cele două Vişae” (probabil Vişeu de Jos şi de Mijloc), Moisei, Borşa şi „cele două Sălişti” (Săcel şi Săliştea de Sus): „villis Jood, Bachkow, Kethuyssou, Moyse, Bors et Keethzeleste”. Diploma a fost oferită de regele Ludovic cel Mare voievodului Maramureşului Balc, fiul lui Sas şi fraţilor săi, ca recompensă pentru luptele contra „necredinciosului” Bogdan Vodă, întemeietorul Ţării Moldovei. Diploma a fost reîntărită de Regina Maria a Ungariei, pe 22 iunie 1384. Pergament, fragment de sigiliu de ceară, Biblioteca Academiei Române, Bucureşti”, a explicat istoricul și publicistul maramureșean Teofil Ivanciuc.

Cei care au trecut pragul Muzeului de Istorie și Etnografie Vișeu de Sus în data de 2 februarie au putut afla și informații despre această dată importantă pentru istoria locului, respectiv prima atestare documentară a ”celor două Vișaie”. Reprezentanți ai comunităților menționate mai sus au postat mesaje de La mulți ani pe paginile proprii de socializare.

DirectMM.ro


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu