Share
Eveniment cultural în Giulești: Se împlinește un secol de alianță defensivă între România și Polonia. Vor lua parte oaspeți din ambele țări

Eveniment cultural în Giulești: Se împlinește un secol de alianță defensivă între România și Polonia. Vor lua parte oaspeți din ambele țări

Luna iunie va veni cu un eveniment cultural inedit în comuna maramureșeană Giulești. Acesta este menit să marcheze un secol de alianță defensivă între România și Polonia.

Autoritățile au anunțat faptul că vor organiza la Giulești un eveniment cultural legat de “Comemorarea a 100 de ani de relații militare Româno-Poloneze”.

În cadrul acestuia, vor fi evidențiate evenimentele care au avut loc în 3-6 octombrie 1914, când satele maramureșene, ocupate de ruși la vremea aceea, au fost eliberate de legionarii polonezi, care au plătit cu prețul vieții libertatea înaintașilor noștri.

Acel moment a fost unul deosebit de important pentru istoria națională, dar și pentru cea locală. Ca urmare, autoritățile județene și primăria din Giulești au încheiat un acord de cooperare, în baza căruia a fost acordat, din fondul de rezervă al Consiliului Județean Maramureș, suma de 90.000 de lei pentru organizarea acestui eveniment.

La acesta vor participa reprezentanți ai autorităților poloneze și române, care vor evoca eroismul celor care au ajutat la eliberarea maramureșene. „Memoria celor care au luptat cu prețul vieții pentru ca noi astăzi să ne bucurăm de libertate, democrație și de o Românie întregită trebuie să o păstrăm vie și să o transmitem generațiilor viitoare, pentru că este una din cele mai de preț moșteniri pe care le avem”, arată autoritățile.

DirectMM.ro


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu