Share
Este categoric moment remarcabil: Liderii celor 27 țări membre ale UE oficial acordă statutul candidat pentru Ucraina, respectiv Republica Moldova!

Este categoric moment remarcabil: Liderii celor 27 țări membre ale UE oficial acordă statutul candidat pentru Ucraina, respectiv Republica Moldova!

Liderii celor 27 de state membre ale UE au recunoscut joi Ucraina și Republica Moldova drept candidate la aderarea la UE, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, referindu-se la un „moment istoric” în plină ofensivă rusă, potrivit AFP, arată acum hotnews.ro.

Decizia, așteptată cu nerăbdare de Kiev, a fost luată în cadrul unui summit al șefilor de stat și de guvern din UE la Bruxelles și marchează începutul unui proces de aderare lung și complex. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat decizia pe rețelele de socializare, spunând că este un moment „unic și istoric”.

Presedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, califica decizia liderilor celor 27 de lideri ai UE de acordare a statului de candidat la UE pentru țara sa drept un moment istoric, dar și-a avertizat concetățenii că urmează un drum complicat care cere multă muncă, arată acum aceleași mesaje de pe rețelele de socializare.

„Zi istorică pentru Moldova: Consiliul European ne-a oferit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în țara lor. Avem în față un drum complicat, care va cere multă muncă și efort – și pe care suntem pregătiți să-l parcurgem, împreună, pentru a asigura cetățenilor un viitor mai bun. Moldova are viitor, în Uniunea Europeană!”, a scris Maia Sandu pe Facebook, salutând astfel momentul remarcabil.

„O realizare istorică astăzi, când EUCO acordă statutul de candidat pentru Ucraina și Republica Moldova . S-a ajuns la această decizie excepțională în urma unui sprijin puternic al României și a unor demersuri intense”, a scris și Iohannis pe Twitter. Decizia Celor 27, adoptată în unanimitate, vine după recomandarea Comisiei Europene în acest sens, de săptămâna trecută, când executivul comunitar a propus ca Ucraina și R. Moldova să devină țări candidate pentru aderarea la UE, mai arată sursa citată în acest articol.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu