Share
Ele trebuie acum protejate: Sfaturi date maramureșenilor de specialiști pentru a-și ajuta animalele iubite de companie, să le fie bine pe caniculă!

Ele trebuie acum protejate: Sfaturi date maramureșenilor de specialiști pentru a-și ajuta animalele iubite de companie, să le fie bine pe caniculă!

Ele trebuie acum protejate: Sfaturi date maramureșenilor de specialiști pentru a-și ajuta animalele iubite de companie, să le fie bine pe caniculă!

Foarte mulți avem prieteni necuvântători și ne tot gândim ce ar trebui să facem pentru a le ridica micilor membri ai familiilor noastre gradul de confort. Am apelat la prietenul nostru Andrei Licinius Chiș din cadrul Asociației Fight For Animals Baia Mare, pentru a ne împărtăși câteva sfaturi de urmat în astfel de situații.

Andrei Liciunis Chiș recomandă posesorilor de câini care stau la apartament să fie lăsați cu ventilație, aer condiționat, mai ales dacă stau la etajele superioare. Exclus ferestre deschise nesupravegheate, pentru că există riscul să vadă o pasăre si să sară de la etaj după ea. Acest sfat este valabil și în cazul celor care dețin pisici. Aceste măsuri sunt foarte importante.

Andrei ne spune că este necesară asigurarea de apă proaspătă la discreție, este de evitat ieșirile între orele 12.00-18.00. „Atenție mare unde sunt plimbați ,să fie umbră și de evitat cât mai mult mersul pe asfalt, mai ales dacă este foare fierbinte. Atenție, pot apărea leziuni pe pernițe. Proprietarii să ducă cu ei apă și bol, pe lângă pungulița pentru fecale, pe care mulți o „uită”. Cei ținuți în curți și din pacăte multi pe lanț: să fie puși la loc cu multă umbră, de evitat să stea pe betoane pe care bat razele de soare, apă proaspătă la discreție, chiar mai multe boluri în caz că le varsă. Ideal ar fi să îi lase liberi să își caute ei locuri răcoroase în curte”, arată Andrei Licinius Chiș.

Pisicile din apartament trebuie să aibă ventilație, atenție și aici să nu lase ferestrele deschise și cei care doresc să lase rabat, neapărat să își monteze sistem de protecție. Au fost multe cazuri în care și-au găsit pisicile moarte, efectiv spânzurate în deschiderea rabatabilă de la fereastră, au sărit în deschidere și au rămas blocate prin asfixiere și apoi deces. Este nevoie de apă la discreție. Cele din curte își găsesc ele loc răcoros, dar este necesară apă în cât mai multe locuri, în cât mai multe boluri. Ca o paranteză puteți să fixați gratii separatoare de plasa de țânțari pentru siguranță.

Este de evitat tunsul foarte scurt la câini. Deși unii cred că se „răcoresc”, de fapt animalul se încălzește și mai repede, având blana tăiată scurt. Rolul blănii este protectțe de frig iarna, protecșie de razele solare puternice vara.

„În cazul în care un câine a stat prea mult în soare,a alergat și respiră greoi, e în șoc termic, se recomndă împachetarea în prosoape ude cu apă rece, frecție e cu alcool sanitar pe pernițe și pavilioane (sunt locurile pe unde animalul își reglează temperatură), respectiv un ventilator pus înspre animal. Este interzis dușul cu apă rece! Temperatura se scade treptat, schimbând des prosoapele udate cu apă rece. Dacă temperatura nu scade la 39.0 – 39,5 grade, nici după împachetarea cu prosoape, trebuie dus la cabinet veterinar, unde i se administrează perfuzii iv. Atenție deosebită la animăluțele luaye în mașină. Aerul condiționat este obligatoriu și este interzis chiar 5-10 minute lăsat în mașină, chiar dacă e mai la umbră, cu geamurile închise, fără aer pornit. De preferat ar fi să fie lăsați acasă, dacă nu este urgentă deplasarea cu masina”, arată Andrei Licinius Chiș de la Fight For Animals Baia Mare.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu