Când trecem la ora de vară - 2 ore în urmă
Prinde contur căsuța celor opt copii, părăsiți de mamă și orfani de tată, care au rămas fără locuință după ce aceasta a fost cuprinsă de flăcări - 2 ore în urmă
În Municipiul Sighetu Marmației: Un liceu important, anunțul primăriei cu privire la eficientizarea energetică! Ce se va face în instituție! - 3 ore în urmă
Află totul despre clauza de forță majoră: Seminar interactiv organizat de C.C.I. Maramureș în colaborare cu C.C.I. a României - 3 ore în urmă
Doi polițiști maramureșeni medaliați la etapa finală a Campionatului Național de Judo al MAI - 4 ore în urmă
Festivalul Aproape Baia Mare: Vor uca artiști foarte iubiți de publicul din județul Maramureș, pe scena evenimentului, la Teatrul Municipal în mai! - 5 ore în urmă
Vremea exactă în Maramureș, marți, 21 martie - 17 ore în urmă
Proiect finalizat: În Tăuții de Sus a fost deschisă o sală de sport modernă - în urmă
Weekend cu 14 incendii în Maramureș; A rezultat o victimă și multe pagube materiale - în urmă
Maramureșeancă cercetată pentru omor - în urmă
Editorial: De la Ministerul Învăţământului, la Ministerul Educaţiei Naţionale
A început schimbarea în sistemul de învăţământ românesc simplu, pompos şi nefericit… de la clasicul minister al învăţământului la actualul sistem al educaţiei naţional. Nu e aceeaşi Mărie cu altă pălărie.
Educaţia a luat-o nefericit înaintea cunoaşterii. Educaţia e un set de norme etice şi practice menit să stabilească valorile dominante ale actualei societăţi.
Pe vremuri mergeai la şcoală ca să înveţi carte. De când a apărut educaţia civică, educaţia financiară, educaţia fizică, etc…, vechile materii ale învăţământului au ajuns mofturi, limbi moarte, lucruri inutile.
Auzi vorbe de tipul “la ce-mi trebuie mie formule chimice când sunt suficiente schemele ideologice şi formulele de justă poziţionare”. Ceea ce învăţai pe vremuri în şcoală, te va instrui şi te va învăţa firma în care vei lucra.
Şcoala devine încet pseudo-şcoală în care, în viziunea unor nefericiţi, n-ar trebui să existe: geografi, biologi, chimişti, istorici, artişti plastici.
Greu de desluşit regulile de bază ale lumii în care trăieşti. Miza şi sensul învăţământului dispare şi apare educaţia. Tot ce învăţai pe vremuri când era ministerul învăţământului se împacheta în forme viabile şi utile fiecărui elev. “La ce să mai înveţi şi inutilitatea asta” e o vorbă care pe vremea Ministerului Învăţământului lipsea.
Îmi amintesc de clasele V-VIII când, la desen, l-am avut pe marele grafician al Centrului Artistic Baia Mare, Walter Friedrich, ori la muzică pe Mihai Rusu, fostul dirijor al fanfarei regale. Dincolo de ce am învăţat am învăţat de la aceşti maeştri, ne-am ales şi cu poveştile lor de viaţă artistică. Nu ne-am întrebat la ce ne trebuie muzica ori arta plastică.
Am avut bucuria să întâlnesc expoziţii de grafică semnate de Walter Friedrich şi să-mi spun: “a fost şi profesorul meu”. Mi-am adus aminte că îşi rupsese piciorul şi lucra în atelier unde elevii lui erau bineveniţi.
Ministerul Învăţământului şi-a văzut de drum. Noi suntem produse ale acelei forme de “educaţie” care ne-a fost utilă mulţi ani după ce am lăsat-o în urmă. Cu ce se vor alege cei care, astăzi, sunt elevi în sistemul Ministerului Educaţiei Naţionale?
Noroc cu profesorii care vin din zona Ministerului Învăţământului şi care pot împacheta “educaţia” ca pe vremurile ministerului lor.
E o temă de discutat, o temă care trebuie să ne preocupe pe noi ca părinţi şi pe copiii noştri, şi pe cadrele didactice.
Spre ce se va îndrepta Ministerul Educaţiei Naţionale rămâne să vedem şi să constatăm în scurtă vreme!
Marian Ilea