Share
Ediția 13 anul 2022: În județul Maramureș stăm bine până acum la recensământul populației! O zecime din total estimat a ales autorecenzarea! Situația în cifre!

Ediția 13 anul 2022: În județul Maramureș stăm bine până acum la recensământul populației! O zecime din total estimat a ales autorecenzarea! Situația în cifre!

Ediția 13 anul 2022: În județul Maramureș stăm bine până acum la recensământul populației! O zecime din total estimat a ales autorecenzarea! Situația în cifre!

Știm cu toții că în 14 martie a început în țara noastră recensământul populației și locuințelor, ediția a 13-a, anul 2022, prima care este în totalitate informatizată, așa cum arată autoritățile.

Recensământul Populației şi Locuințelor se realizează o dată la zece ani, fiind o cercetare amplă, de interes național care prezintă o importanță extrem de mare. Toate instituțiile locale, județene sau centrale vor utiliza aceste date pentru fundamentarea deciziilor privind dezvoltarea economică şi socială sau pentru a elabora strategii de dezvoltare. Momentul de referință al Recensământului Populației şi Locuințelor 2021 este ora 00:00, din data de 1 decembrie 2021.

Metodele de colectare a datelor sunt:
✔Autorecenzarea (14 martie 2022 – 15 mai 2022) – populația va avea posibilitatea de a completa chestionarul individual, online, accesând un link dedicat recensământului.
✔Autorecenzarea asistată (14 martie 2022 – 15 mai 2022) – se realizează cu sprijinul unui recenzor, în spațiile special amenajate din cadrul primăriilor din fiecare unitate administrativ – teritorială.
✔Interviul față în față (16 mai 2022 – 17 iulie 2022) – colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri față în față (cu ajutorul tabletelor).

În Maramureș pentru faza de autorecenzare avem 173 recenzori în tot județul. Validarea chestionarului poate dura până la 7 zile în cazul autorecenzării. Ziua liberă se acordă indiferent de metoda aleasă: autorecenzare acasă sau cu ajutorul recenzorilor pentru autorecenzare asistată, mai arată autoritățile maramureșene.

Am dorit să vedem care este situația în prezent la mai bine de două săptămâni de când a început prima fază a procesului, adică autorecenzarea. Iar cifrele arată că stăm foarte bine. Cel puțin până acum.

„Din 14 martie și până în 30 martie s-au completat 45.661 chestionare, ceea ce reprezintă 10,13% din populația rezidentă estimată. Pe baza mai multor indicatori, așa cum sunt sporul natural sau chiar rata de fertilitate, estimăm că populația rezidentă a județului, așadar strict cea rezidentă, este de circa 450.000 locuitori. Targetul nostru este să avem 35% din populație autorecenzată până în 15 mai. În prezent avem un ritm de 2.649 chestionare/zi, iar pentru a atinge targetul ar trebui să ne menținem la 2.503 chestionare/zi. Însă toată chestiunea este că vin sărbătorile pascale și 1 Mai și ritmul s-ar putea încetini puțin. În mod normal chestionarele se completează foarte ușor și foarte repede. Ar trebui să dureze cam 30 minute pentru familia toată în cazul a doi soți și un copil, spre exemplu. Capul familiei are posibilitatea de a completa dacă dorește pentru toată familia. În plus este mai ușor ca în 2011, întrucât, spre exemplu, persoanele plecate pe o durată mai mare de timp, mai mare de un an, sunt trecute doar ca număr, nu mai au chestionar special”, arată pentru DirectMM.ro Marius Pop, directorul adjunct al Direcției Județene de Statistică Maramureș.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu