Share
E degringoladă la noi: În județul Maramureș unele localități carantinate, altele nu. Incidență de peste 7,5 și măsuri ioc, dar anunțăm măsuri pentru cele sub 6

E degringoladă la noi: În județul Maramureș unele localități carantinate, altele nu. Incidență de peste 7,5 și măsuri ioc, dar anunțăm măsuri pentru cele sub 6

E degringoladă la noi! În județul Maramureș unele localități carantinate, altele nu. Incidență de peste 7,5 și măsuri ioc dar anunțăm măsuri pentru cele sub 6!

Până nu demult se știa clar că autoritățile județene actualizează săptămânal măsurile care trebuie respectate atunci când incidența cazurilor de COVID-19 la mia de locuitori este crescută.

Ceva s-a întâmplat de când am intrat în luna octombrie. Paradoxal chiar de când situația a făcut să pice guvernul, pare-se că toată lumea se gândește la viitoare alianțe, iar criza sanitară a fost lăsată, din nou paradoxal, pe ultimul plan. Înregistrăm recorduri negative peste recorduri negative și pare-se că nu ne mai oprim, dar oamenii politici o țin pe a lor.

În tot acest timp, indivizii iresponsabili organizează proteste. Ar fi interesant de întrebat împotriva cui protestează. Probabil că pentru mulți dintre ei nici măcar nu contează. Pentru ei este important să protesteze. Ba aberația maximă este asta cu drepturile încălcate. Dar un cetățean care vrea să rămână sănătos ce ar trebui să reclame împotriva iresponsabililor pasibili să îl infecteze? Ei, aparent ăsta o fi fiind un lucru minor, la care apartenenții mișcării anti-orice nu s-au gândit sau nu le pasă. Pentru că ei sunt în stradă. Apără. Ce? Nu știm! Dar și asta o fi o metodă de a ieși în evidență dacă alte calități nu ai!

Între timp, autoritățile maramureșene se întrec în a o da în bară. În 3 octombrie, întrunit în ședință CJSU Maramureș, a emis măsuri. Ele au fost anunțate în 4 octombrie, și anume pentru 19 UAT-uri care au incidența mai mare de 3 la mie, dar sub 6 la mie, care au măsuri specifice incidenţei, respectiv Ulmeni, Bistra, Bocicoiu Mare, Asuaju de Sus, Coaş, Seini, Cicârlău, Vişeu de Jos, Târgu Lăpuş, Baia-Sprie, Vişeu de Sus, Băiţa de sub Codru, Tăuţii Măgherăuş, Strâmtura, Suciu de Sus, Rona de Sus, Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Şişeşti. Nimic despre cele care au peste 6 sau chiar peste 7,5.

În 5 octombrie, autoritățile ne-au anunțat că se prelungește carantina în cazul comunei Bârsana, emisă pentru 14 zile, din 22 septembrie. În aceeași zi s-a anunțat și pentru comuna Giulești, adică în 22 septembrie, dar documente ioc de prelungire cauzate de incidența ,are. În plus, s-a anunțat pentru comuna Recea instituirea măsurii. În 6 octombrie sunt anunțate și documentele pentru Recea și pentru Giulești.

Ce s-a întâmplat între timp pentru Giulești nimeni nu explică. Dacă și cine a fost amendat în ce formă și în baza cărei legi nu știm. Și nici de ce doar Recea ca nouă carantinată și altele pauză, dacă tot ținem la sănătatea publică. Cât despre UAT-urile unde incidența depășește pragul de 6 la mia de locuitori, dar nu sunt carantinate, fie că vorbim de ziua de orice reper, fie el sâmbătă, referință pentru cele cu incidența între 3 și 6, fie de duminică, de luni, marți sau miercuri, nimeni nu ne mai zice nimic. Ba mai mult, și înțelegem că deciziile se iau de la Centru, sunt unități administrativ-teritoriale unde incidența este de peste 7,5, peste 9, ba peste 10 chiar, dacă analizăm cifrele de miercuri, și nimeni nu ne anunță nimic. Am întrebat pe reprezentanții CJSU Maramureș și nici ei nu știu. Ar fi util să știm și noi pe ce se bazează mai exact aceste analize de risc făcute de Institutul Național de Sănătate Publică. Înțelegem că totul este în dinamică dar credem că nici nu este normal să aștepți pragul de 7,5, 9 sau 10 ca să aplici carantina iar în alte cazuri nu. Așteptăm lămuriri clar pe fiecare UAT din județ de la CJSU Maramureș. Să știm în fiecare ce e și cum. Noi le-am cerut. Sperăm să le primim în timp util și explicații clare, pentru că nimeni nu mai înțelege nimic! Și atunci ne mai mirăm că există conspiraționiști care cer pe stradă orice, doar să fie. Că e la modă a fi anti! Contează doar ca acum să înțelegi că ai putea fi anti celor dragi ție!…

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu