Share
Dr. Beatrice Mahler: Evoluția pandemiei de gripă spaniolă de acum 100 de ani nu mai este un model de natură să ne liniștească

Dr. Beatrice Mahler: Evoluția pandemiei de gripă spaniolă de acum 100 de ani nu mai este un model de natură să ne liniștească

România este în pragul unui val patru al pandemiei, care va fi inevitabil și care va readuce restricții, spune managerul Institutului „Marius Nasta” din București. Dr. Beatrice Mahler atrage însă atenția că teoria imunității de grup care a funcționat în pandemia de gripă spaniolă din 1918 nu pare să mai fie aplicabilă acum, pentru că tulpina Delta a coronaviruslui a căpătat capacitatea de a-și masca receptorii și de a „păcăli” anticorpii organismului nostru căpătați fie prin vaccinare, fie ca urmare a trecerii prin boală.

„Acea liniște pe care ne-am creat-o uitându-ne la pandemia de acum 100 de ani, în care imunitatea de masă, cea în care știam că 70 la sută din persoane – fie că trec prin boală, fie că sunt vaccinate – este liniștitoare, în acest moment nu cred că este o variantă care să ne aducă liniște, pentru că nu vorbim de un virus gripal, ci vorbim de un virus care are o structură care își modifică caracteristicile, care are în acest moment nu doar capacitatea de a infecta mai ușor alte persoane, dar are și capacitatea de a-și masca receptorii, de a face un joc în interiorul organismului nostru atunci când intră, astfel încât să nu fie recunoscut de anticorpii pe care organismul i-a format, indiferent dacă am trecut prin boală sau am fost vaccinați. Prin urmare, lucrurile sunt puțin mai serioase dacă vorbim din punct de vedere al perspectivei medicale și al provocărilor pe care le aduce acest virus în acest moment pentru om”, a explicat dr. Beatrice Mahler, duminică seara, la Digi24.

Pacienți infectați după ce au petrecut în aer liber cu persoane vaccinate sau testate
Astfel, ea a spus că are cunoștință de cazuri de pacienți care s-au infectat după ce au petrecut în aer liber, fără mască, într-un mediu în care aparent toată lumea trebuia să fie vaccinată sau cu test făcut. „În acest moment, România încă are o incidență scăzută a cazurilor, raportat la ce se întâmplă în țările învecinate, însă ar fi foarte bine ca toți cei care știu că ajung în locuri aglomerate ar lua ca măsură de precauție existența unei doze de anticorpi care să-i protejeze de o eventuală infectare, pentru că astfel de situații, chiar dacă vorbim de mediul exterior, de locuri care în acest moment nu prevăd masca, în condițiile în care varianta delta există la una dintre persoanele aflate în zona respectivă, ea poate să fie luată extrem de ușor, pentru că are un risc crescut de contagiune”, a arătat Beatrice Mahler.

„Mă îngrijorează faptul că suntem pe un val ascendent, pe un număr de cazuri care crește de la o săptămână la alta, mă îngrijorează că în țările din jurul României numărul de cazuri crește extrem de mult și intră treptat din zonă galbenă în zonă roșie, că țări care au un procent de vaccinare mai mare decât România impun în acest moment restricții – mască purtată și limitarea adunărilor – restricții pe care le cunoaștem și la care, din păcate, probabil vom ajunge și noi în toamnă, ținând cont de faptul că urmează cu certitudine foarte mare ca numărul de infectări să crească și în România, deoarece statistic vedem că lucrurile o iau în acea direcție”, a punctat Beatrice Mahler, întrebată dacă este îngrijorată de imaginile cu locuri aglomerate de la mare sau în care oamenii petrec fără a ține cont că pandemia nu s-a încheiat. Managerul Institutului „Marius Nasta” crede că populației ar trebui să i se explice în continuare că până la urmă, vaccinul anti-COVID oferă acea doză de anticorpi care protejează nu neapărat împotriva bolii, ci împotriva unor forme severe de boală, conform digi24.ro.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu