Share
Deputatul PNL Călin Bota solicită MAE să ia măsuri pentru apărarea drepturilor românilor din Ucraina

Deputatul PNL Călin Bota solicită MAE să ia măsuri pentru apărarea drepturilor românilor din Ucraina

Legea privind minoritățile naționale, adoptată luna aceasta de către Rada Supremă de la Kiev, afectează drepturile românilor din Ucraina, motiv pentru care deputatul PNL Călin Bota a solicitat Ministerului Afacerilor Externe să ia măsuri pentru ca legea, în forma actuală, să nu fie promulgată de către președintele Volodimir Zelenski.

,,În calitate de deputat de Maramureș, județ în care trăiește cea mai mare comunitate de etnici ucraineni din România, de membru al Grupului de prietenie cu Ucraina din Parlamentul României și de membru al Comisiei pentru Afaceri Europene, am urmărit cu interes procesul de adoptare a Legii privind minoritățile naționale de către Rada Supremă a Ucrainei și am fost dezamăgit de conținutul legii votate de parlamentarii ucraineni.,, afirmă deputatul liberal în cadrul unei întrebări adresate ministrului Bogdan Aurescu.

Deputatul Călin Bota a precizat că în cursul discuțiilor purtate cu delegațiile Grupului de prietenie cu România din Rada Supremă care au venit anul acesta în vizită la București, au discutat despre așteptările parlamentarilor români și ale etnicilor români din Ucraina legate de această lege și despre nevoia de a avea o lege care să corespundă standardelor europene în materie de protejarea drepturilor minorităților naționale. De asemenea, Călin Bota a invocat și discursul președintelui din Parlamentul României, în luna aprilie, în care acesta i-a asigurat pe parlamentarii români că susține un ,,dialog real care să garanteze protecția absolută și dezvoltarea cuprinzătoare a minorităților noastre naționale – comunității ucrainene din România și comunității române din Ucraina.,,

,,Am avut deplină încredere în declarațiile președintelui Zelenski și în discuțiile purtate cu reprezentanții Radei Supreme care ne-au vizitat la București. Din păcate, rezultatele votului politic din Rada Supremă de la Kiev ne-au înșelat așteptările noastre și ale minorității de etnie română din Ucraina. Sunt peste 150 000 de etnici români care trăiesc în Ucraina, dintre care peste 32 000 în Maramureșul de Nord, care așteptau să beneficieze de condiții de învățare în limba maternă similare cu cele pe care le au etnicii ucraineni din țara noastră. ,, afirmă deputatul Călin Bota.

Perfecționarea cadrului legislativ privind drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale din Ucraina reprezintă, totodată, una din recomandările-cheie formulate de Comisia Europeană, care a stat la baza acordării statutului de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Pentru respectarea angajamentelor asumate de Ucraina este esențială protejarea drepturilor minorităților naționale la standarde europene. ,,Comunitatea românească din Ucraina merită să beneficieze de aceleași drepturi de care beneficiază și comunitatea ucraineană din România.,, a mai subliniat deputatul liberal.

Biroul de presă
Cabinet parlamentar Călin Ioan Bota


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu