Share
De ținut minte categoric: Acum în Maramureș lângă municipiul Baia Mare se realizează importante lucrări! Barajul Firiza și aspect clar de colecție!

De ținut minte categoric: Acum în Maramureș lângă municipiul Baia Mare se realizează importante lucrări! Barajul Firiza și aspect clar de colecție!

De ținut minte categoric: Acum în Maramureș lângă municipiul Baia Mare se realizează importante lucrări! Barajul Firiza și aspect clar de colecție!

Se scrie istoria acum, sub ochii noștri, la Barajul Firiza. Acum se lucrează intens la acest obiectiv, fiind vorba despre lucrări care implică scăderea nivelului apei în mod controlat. Mulți băimăreni au realizat imagini cu adevărat spectaculoase cu ceea ce se întâmplă în prezent la baraj. Se discută dacă acum era momentul cu adevărat potrivit în condiții de secetă. Vom reveni cu privire la acest aspect! Iată momentan explicațiile existente!

Uzura fizică și mecanică a conductelor și a echipamentelor mecanice și electromecanice ale construcției hidrotehnice, care funcționează din 1964, necesită a fi înlocuite și/sau reparate. Lucrarea “Reparații ansamblu golire de fund și mecanisme baraj Strâmtori-Firiza, județul Maramureș” a fost demarată la începutul lunii ianuarie 2022. Pentru a trece la următoarea etapă de decolmatare a prizei golirii de fund, este necesară scăderea nivelului apei în acumulare.

„Lucrările vor fi executate de scafandrii specializați și presupun: decolmatarea prizei golirii de fund; înlocuirea grătarului prizei golirii de fund; montarea batardoului golirii de fund. Pe toată durata de execuție a lucrărilor asigurăm continuitatea alimentării cu apă a municipiului Baia Mare, precum și a celor 35 de localități din județ. Siguranța barajului este extrem de importantă pentru populație, cât și pentru mediul înconjurător, de aceea lucrările la baraj se desfășoară sub permanenta supraveghere a specialiștiilor din domeniul gospodăririi apelor”, arată reprezentanții Apele Române.

Prefectul Rudolf Stauder, președintele CJSU Maramureș, arată că s-a primit de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureș o adresă prin care se precizează că vor fi executate lucrări la amenajarea hidrotehnică Strâmtori-Firiza. Lucrările pentru decolmatarea prizei golirii de fund, înlocuirea grătarului și montare batardoului pe priză se vor realiza cu sprijinul scafandrilor. Pentru executarea lucrărilor se va proceda la golirea parțială a lacului de acumulare Strâmtori-Firiza. Golirea parțială a lacului se va realiza în baza unui program bine stabilit, iar umplerea lacului de acumularea se va efectua tot în baza unui program, dar dependent de debitul afluentului. Pe toată durata executării lucrărilor se interzice accesul în cuveta lacului de acumulare, atât în zona malurilor, cât și a luciului de apă. De asemenea, va fi monitorizată alunecarea/tasarea zonei adiacente drumului de legătură Baia Mare-cartier Firiza. În perioada de realizare a lucrărilor de reparații se va asigura cu prioritate alimentarea cu apă a municipiului Baia Mare, respectiv exploatarea barajului Strâmtori-Firiza în condiții de maximă siguranță, mai arată prefectul Maramureșului.

C.Ț.

Foto – Arthur Hamuth, Anca O.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu