Share
Dacă avem secetă puternică: Și în Maramureș multe administrații fac apel la responsabilitate ridicată, în ceea ce privește consumul apei în cămine!

Dacă avem secetă puternică: Și în Maramureș multe administrații fac apel la responsabilitate ridicată, în ceea ce privește consumul apei în cămine!

Dacă avem secetă puternică: Și în Maramureș multe administrații fac apel la responsabilitate ridicată, în ceea ce privește consumul apei în cămine!

Ca urmare a cantităților de ploi care în prezent sunt puține la nivelul județului, tot mai multe administrații locale fac apel la cetățeni să consume apa cu maximă responsabilitate.

Începem cu faptul că Apele Române, prin Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa și Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureș, a emis o informare către primării prin care le solicită să ia măsuri de limitare a consumului de apă pentru a preveni lipsa ei, în contextul că avem precipitații ioc și secetă din plin.

Situația stă în felul următor! La cultura de porumb, avem aprovizionare cu apă satisfăcătoare doar în estul Maramureșului, în rest avem secetă pedologică moderată, puternică, extremă, în straturi, pe măsură ce avansăm de la est la vest, avansând începând cu arcul carpatic. Așadar, vestul Maramureșului se află într-o secetă cumplită, extremitățile fiind cele mai afectate.

Ajungem la Ieud. „Având în vedere seceta din ultima perioadă, vă rog să luați măsuri de limitare a consumului de apă de la rețeaua comunei. Dacă seceta persistă cantitatea de apa va scădea și mai mult”, arată primarul Nicolae Traian David. „Având în vedere seceta prelungită din ultima perioadă, vă rog să luați măsuri de limitare a consumului de apă de la rețeaua comunei întrucât în zonele de la capătul rețelei nu este apă sau are presiune foarte mică. Dacă seceta persistă cantitatea de apa va scădea și mai mult”, arată Anuța Enea-Bizău, primar în Bogdan Vodă.

Și ajungem și la Șieu. „Dragi șieuani, pentru că consumul de apa este foarte mare și rezerva de apă din bazin a scăzut suntem nevoiți să oprim apa și să o distribuim rațional. Având în vedere perioada caniculară ce se preconizează, vă rugăm sa consumați apa responsabil, doar pentru uz menajez și fără a uda grădinile. Mulțumesc pentru înțelegere”, arată primarul Irina Iusco.

În Tăuții Măgherăuș avem azi, 4 iulie, restricții de furnizare a apei potabile în orele 06.00 – 10.00, respectiv 16.00 – 21.00. Cauzele sunt seceta și împuținarea resurselor de înmagazinare a apei. Vorbim acum despre Bârsana, unde s-au instituit restricții temporare. „Dragi consăteni, trebuie să acționăm rațional în aceste vremuri de secetă. Vă rugam insistent să nu mai utilizați apa pentru irigare și să renunțați la înmagazinarea apei în diferite recipiente. Menționam faptul că în data de 1 Iulie, începând cu orele 19 și până la ora 04:00 dimineata, doar în localitatea Nănești s-au consumat 200 m3 de apa. În consecință, aceasta localitate rămâne fără apă în acest weekend (n.red. – weekendul anterior). În aceste condiții, urmează să se întâmple același lucru și în localitatea Barsana, în scurt timp. Consumul exagerat și mărturiile oamenilor ne arată faptul că se înmagazinează apa în diferite recipiente, în timp ce alte gospodării rămân fără apa potabila. Vă rugăm sa renunțați la aceste practici și să acționați cumpătat”, arată primarul Teodor Ștefanca.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu