Share
Cum protejăm de artificii animăluțele din Maramureș: Sfaturi esențiale de a îngriji prietenii blănoși și pentru a le menține siguranța de Revelion!

Cum protejăm de artificii animăluțele din Maramureș: Sfaturi esențiale de a îngriji prietenii blănoși și pentru a le menține siguranța de Revelion!

Cum protejăm de artificii animăluțele din Maramureș: Sfaturi esențiale de a îngriji prietenii blănoși și pentru a le menține siguranța de Revelion!

Pentru oameni este sărbătoare, însă pentru prietenii necuvântători este un adevărat coșmar. Petardele, artificiile și orice surse de zgomot chinuie animalele noastre de companie, așadar ar trebui să fim mai atenți cu ele și mai ocrotirori, protejându-le.

Imaginați-vă faptul că distracția dumneavoastră de o noapte le pune integritatea corporală și chiar viața în pericol. Atât câinii cât și pisicile au un auz mult mai dezvoltat decât al nostru, așadar orice zgomot puternic, așa cum este cel al artificiilor sau al petardelor este captat de animalul nostru de companie la o intensitate mult, mult mai mare. Astfel, prietenii noștri necuvântători au tendința de a fugi, de a se ascunde de pericolul respectiv.

Ține câinele în casă! Cei mai afectați în noaptea de Revelion sunt câinii care sunt lăsați să iasă în curte sau pe balcon. Aceștia pot fi răniți de artificii sau petarde. În plus, zgomotul puternic dezorientează câinii. Aceștia se sperie atât de tare, încât, panicați vor încerca să iasă rapid din casă sau din curte pentru a găsi un loc în care să se ascundă. Din acest motiv este indicat să te asiguri că animalul nu are unde sa fugă, deoarece există pericolul de a ieși în stradă și a fi loviți de mașini ori de petarde. Cel mai bun mod în care poți preveni acest lucru este să ții patrupedul închis într-o cameră liniștită în perioada miezului nopții. În general, câinii rămân cu sechele foarte mari după o experiență de acest gen, devenind mai fricoși și mai imprevizibili. Asigură-i pisicii un loc confortabil! Nici pisicile nu sunt ferite de panica de la miezul nopții. Micile feline se sperie teribil de zgomotul petardelor și de lumina artificiilor. Cele mai multe își vor dori să se ascundă într-un loc ferit. Asigură-te că au unde să se ascundă și lasă-le să stea acolo cât de mult își doresc. Eventual, poți merge la ele să le mângâi și să le vorbești frumos pentru a le calma, imediat ce zgomotul puternic încetează. Ai păsări sau rozătoare? Nu le ține cu lumina stinsă! Păsările și rozătoarele se sperie foarte tare la miezul nopții, mai ales dacă sunt ținute într-o încăpere cu lumina stinsă. Pentru a preveni rănirea acestora, dar și pentru a le face să se simtă în siguranță, lasă-le lumina aprinsă la miezul nopții, arată casa.acasa.ro.

Ministerul Afacerilor Interne a lansat mesajul „Fără petarde de Revelion”. Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne arată că pentru unii este o simplă distracție, însă pentru animale este un coșmar. Acestui demers s-au alăturat și asociațiile de protecție a animalelor. MAI a postat pe pagina de Facebook un mesaj prin care solicită românilor să nu folosească petarde de Anul Nou, pentru că zgomotul le sperie pe animale. „În noaptea dintre ani foarte multe animale sunt pierdute sau se accidentează, pentru că fug dezorientate. Zgomotele de petarde sau artificii sunt un chin și o traumă pentru căței și pisici. Pentru unii este o simplă distracție, dar pentru animale este un adevărat coșmar! Și nu numai pentru ele! Nu transformați bucuria sfârșitului de an în posibile tragedii! Fără petarde de Sărbători! P.S. În ultima perioadă, structurile Poliției Române au confiscat peste 18 tone de materiale pirotehnice. Atragem atenția că orice operațiune cu articole pirotehnice efectuată fără drept, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoane care nu au împlinit 18 ani sau comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de pirotehnicieni, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”, arată MAI. „Artificiile și petardele sunt coșmarul animalelor. Noaptea de Revelion poate fi un chin și o traumă pentru căței și pisici din cauza zgomotelor produse de acestea. În fiecare an, în noaptea dintre ani zeci de animale sunt pierdute, din cauza zgomotul fug de acasă speriate, unele sar în fața mașinilor și astfel se produc tragedii. Vă rugăm, așadar, feriți-vă animalele de aceste zgomote infernale produse de artificii și petarde. Nu țineți geamurile deschise și evitați să lăsați singure în curte animalele. Foarte important, nu folosiți obiecte pirotehnice în preajma lor. Le pot provoca traume pe viață: pot asurzi și se pot răni”, explică președintele Asociației Ajutați-l pe Lăbuș, Corina Grigore, potrivit Mediafax.

Sunt o mulțime de deținători de câini și pisici din Baia Mare care arată în fiecare an cât de groaznică este experiența trecerii dintre ani pentru animalele lor de companie. Adeseori aceștia solicită cetățenilor să renunțe la o distracție costisitoare și inutilă.

Reprezentanții Asociației Fight For Animals Baia Mare, care apără drepturile prietenilor necuvântători, trag și ei un semnal de alarmă cu privire la această problemă și solicită iubitorilor de animale să le protejeze în această perioadă. „Vă rog protejați-vă animalele! Cea mai cruntă noapte pentru animale este cea dintre ani! Bubuielile artificilor sau a petardelor sau orice ține legat ca efect pirotehnic pot duce animalul inclusiv pana la moarte doar din distracția rasei umane care durează câteva secunde. Au fost și sunt foarte multe cazuri în care animalele au rămas cu mari traume, frică de oameni, frică de orice mișcare, fobia de singurătate, câteva din consecințele acestor distracții pentru unii. Acum 2 zile am primit un mesaj legat despre un cățel traumatizat de petarde, momentan este izolat și sub supraveghere. E greu să oprim acest lucru, fiind de nivel global, dar nu e imposibil. Vom încerca și vom lucra la acest aspect în viitor, poate vom putea schimba ceva, deja câteva orașe au trecut la drone, cu aceeași priveliște superbă fără să traumatizezi pe cineva! Izolați animalele, oferiți-le protecție, stați lânga ele! Câteva sfaturi recomandate de noi și specialiști pot fi de folos, este absolut o teroare imensa asupra lor minutele dintre ani..o parte din ei sunt marcați pe viață, multi rămân cu sechele. Animăluțele trebuie sa stea izolate, în casă cu ferestrele închise, pentru a amortiza din bubuituri. Păstrați-va calmul și oferiți sprijin animăluțului. Calmantele sunt excluse fara recomandarea unui medic veterinar. Reduceți plimbările și asigurați-vă că câinele este in lesă. Pentru cei care locuiesc la curte, faceți acest efort și izolați animalul undeva in interior. Vă dorim un an nou minunat, fara incidente si numai de bine! Cu gânduri bune, Echipa Fight for Animals Baia Mare”, arată pentru DirectMM.ro Paul Oșan, președintele Asociației Fight For Animals Baia Mare. Îmi este dificil să înțeleg care este rostul plăcerii unora de a auzi că pușcă ceva în apropierea lor. Cred că ar fi cazul să ne gândim și la prietenii noștri care ne fac zi de zi viața mai frumoasă și la efectele negative pe care pocnitorile le au. Iar dacă se întâmplă să nu aveți animăluțe de companie, gândiți-vă că alții au și nu sunt obligați să vă înțeleagă plăcerea, care este oricum, dar sigur nu nevinovată, atâta vreme cât afectează pe cei din jur. Poate că ar fi bine ca pe viitor și artificiile să fie înlocuite cu spectacole de lumini. Sunt mai puțin chinuitoare! Fiți responsabili și mai omenoși! Pentru că animăluțele de companie sunt de cele mai multe ori mai umane decât oamenii în ceea ce privește empatia! Sărbători liniștite! Și frumoase!

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu