Share

Cultură urbană, la Muzeul de Istorie Maramureș: În premieră, s-a organizat un concert special, de hip hop; Fondurile, pentru achiziția de rechizite

Cultură urbană, la Muzeul de Istorie Maramureș: În premieră, s-a organizat un concert special, de hip hop; Fondurile, pentru achiziția de rechizite

Un eveniment cu totul nemaiîntâlnit a avut loc în acest weekend, la Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș. Vorbim despre un festival de hip hop și cultură urbană, fapt care semnalează în mod clar deschiderea conducerii instituției către nou și generația tânără.

Câteva zeci de tineri au fost prezenți la evenimentul pregătit de organizatori pentru a aniversa 50 de ani de hip-hop. Artiștii aleși s-au dovedit a fi speciali. Iar capul de afiș este Afu-Ra, pe care, iubitorii de hip-hop, probabil, l-ar fi așteptat la Untold sau Electric Castle, dar el a venit la Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș. Ceea ce constituie pentru organizatori o mare lovitură de imagine.

Vineri, a avut loc o masă rotundă, un curs de streetdance și demonstrație Feel Grove, iar apoi un DJ Set, cu DJ Silent Disciple și chillax în curte. Duminică, am avut din nou DJ Set, cu DJ Silent Disciple și atelier de graffiti cu Knor, DJ Set și atelier de scratching cu DJ Dox, după care pe scenă au urcat Brigada D (Brugner, Norzeatic, DJ Dox) și invitatul special Afu-Ra. Intrarea s-a făcut în baza unei donații minime de 30 Lei (acces ambele zile. Fondurile strânse vor merge spre achiziția de rechizite pentru Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Baia Mare.

Aaron Ocosice Phillip (născut la 31 ianuarie 1974), mai cunoscut sub numele său de scenă Afu-Ra, este un rapper american underground. Membru al Fundației Gang Starr, el a lucrat îndeaproape cu membrii acesteia, inclusiv Gang Starr, Jeru the Damaja, Big Shug și Group Home.

Pentru mișcarea hip-hop, este unul din cei mai importanți reprezentanți. Tocmai de aceea, prezența sa în Maramureș este cu atât mai deosebită, mai ales cadrul ales.

„Un lucru puțin știut despre hip hop este că istoria acestei culturi urbane a început în seara de 11 august 1973, pe Sedgwick Avenue, în cartierul Bronx din New York City. Având nevoie de bani pentru noul an școlar, tânăra Cindy Campbell a decis să organizeze o petrecere cu taxă de intrare în curtea blocului și l-a chemat pe fratele ei, Clive, să pună muzică. Astfel de petreceri se țineau frecvent din Bronx până în Harlem dar ceea ce este special la evenimentul organizat de Cindy e că în acea seară de 11 august, Clive, viitorul DJ Kool Herc, a mixat nu piese disco după cum se obișnuia, ci soul, funk și R&B, punând bazele hip hop-ului. Alături de alte instituții de prestigiu din lume, precum Bronx Museum și Washington University in St. Louis”, arată pentru DirectMM.ro Oana-Alexandra Chirilă, curator și inițiatoarea proiectului. Felicitări pentru această inițiativă și multe felicitări și conducerii instituției muzeale din județul Maramureș pentru curaj!

C.Ț.

Foto – HipHopKulture.ro / Baia Mare și Visit Maramureș


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu