Share
Criminalistică în Maramureș: 48 reconstituiri și 90 recunoașteri din grup sau din fotografii, realizate într-un singur an. Bilanțul structurilor de suport

Criminalistică în Maramureș: 48 reconstituiri și 90 recunoașteri din grup sau din fotografii, realizate într-un singur an. Bilanțul structurilor de suport

Activitatea de criminalist nu este, nici pe departe, cea mai ușoară, în România, indiferent de județ. În Maramureș, vorbim despre o activitate constantă, care, ca orice altă activitate, se contabilizează în cifre. Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Maramureș a făcut public și raportul activității structurilor de suport.

Criminalistică: în anul 2020, lucrătorii de profil au asigurat şi efectuat cercetarea la faţa locului în 2309 cazuri, ocazii cu care au fost ridicate aproape 9.612 de urme din toate categoriile. Criminaliștii au efectuat 103 necropsii, 100 de percheziții, 48 reconstituiri, 90 recunoașteri din grup/foto, 41 conduceri în teren, 10 experimente judiciare, 3 acțiuni și razii și 584 alte activități/deplasări.

Structuri de intervenţie: în anul 2020, luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale au fost angrenați în executarea a 360 de misiuni de intervenție, cele mai multe în sprijinul structurilor operative ale unității cu ocazia desfășurării unor acte procedurale în cadrul unor dosare penale (percheziții domiciliare, mandate de aducere, etc.),4 razii în medii cu potențial criminogen ridicat, 59 de filtre rutiere, 59 de percheziții domiciliare, 45 de escorte și alte misiuni specifice. Cadrele serviciului au desfășurat și activităţi de pregătire si instruire cu personalul din alte structuri precum și negocieri in situații de criză de ordine publică.

Cazier Judiciar, Statistică și Evidențe Operative: Utilizând ca principal instrument aplicaţia informatică ROCRIS, în decursul anului, prin compartimentul specializat şi ghişeele pentru deservirea publicului din Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Vişeu de Sus, Borşa şi Tg. Lăpuş, au fost emise, în total, 46.743 documente specifice cazierului judiciar. Din totalul documentelor emise, 40.243 au fost certificate de cazier judiciar eliberate la ghişee persoanelor fizice sau juridice și 2.341 au fost adeverințe de integritate comportamentală, eliberate ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 118/2019 privind Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor. Cel mai mare volum de cereri primite şi soluţionate s-a înregistrat la ghişeul unic de pe str. Şcolii din municipiul Baia Mare – 29.900, conform cifrelor oficiale ale IPJ Maramureș.

C.Ț.

Foto – arhiva Criminal Minds

Lasă un comentariu