Share
COVID-19, valul doi: Restricții suplimentare în Maramureș, odată cu depășirea incidenței de 3 cazuri la mie în județ. Sunt vizate, toate magazinele, mall-urile și instituțiile publice

COVID-19, valul doi: Restricții suplimentare în Maramureș, odată cu depășirea incidenței de 3 cazuri la mie în județ. Sunt vizate, toate magazinele, mall-urile și instituțiile publice

Noi măsuri pentru prevenirea și limitarea infecției cu noul Coronavirus luate astăzi, 5 noiembrie, în județul Maramureș.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș s-a reunit în ședință extraordinară și a decis mai multe măsuri pentru prevenirea și limitarea infecției cu noul Coronavirus, a declarat președintele CJSU Maramureș, prefectul Nicolae-Silviu Ungur.

# Masca de protecție, obligatorie în spațiile deschise din tot județul

Având în vedere valoarea ratei de incidență peste limita de alertă în județul Maramureș au fost adoptate următoarele decizii: se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere gura și nasul, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani în toate spațiile publice deschise din județ, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației epidemiologice. Administratorii/proprietarii spațiilor publice deschise stabilite afișează la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecție în aceste spații.

# Jocurile de noroc, închise 14 zile

De asemenea, s-a interzis în județ activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, pentru o perioadă de 14 zile, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației epidemiologice.

# Mall-urille, închise în weekend, cu excepția hypermarketurilor și a farmaciilor din interior

Măsuri dispuse pentru evitarea aglomerării de persoane în municipiul Baia Mare Centrele comerciale din municipiul Baia Mare (VIVO MALL, VALUE CENTER și AUSHOPPING) își vor suspenda activitatea în zilele de sâmbătă și duminică, pentru o perioadă de 14 zile, cu excepția Hypermarket Cora, Hypermarket Carrefour și Hypermarket Auchan. Vor putea comercializa în sistem catering/”take-away” agenții economici din cadrul acestor centre, care prepară hrană și comercializează produse alimentare, băuturi alcoolice și nealcoolice (zona fast food). Farmaciile din cadrul celor trei centre comerciale băimărene vor rămâne deschise în zilele de sâmbătă și duminică.

# Program limitat pentru magazine, cu excepția farmaciilor și a stațiilor de carburanți

O altă măsură prevede limitarea în municipiul Baia Mare, pentru o perioadă de 14 zile, programul de lucru cu publicul a magazinelor/agenților economici/operatorilor economici, care comercializează bunuri alimentare și nealimentare în intervalul orar 8.00-22.00, cu excepția farmaciilor și a stațiilor de distribuție carburanți.

# Program adaptat în instituțiile publice

Programul de lucru în instituțiile publice va fi adaptat în schimburi, prin reducerea numărului de angajați în fiecare birou, prin telemuncă, primirea și transmiterea documentelor prin email, poștă sau curierat; fiecare conducător de instituție va evalua activitatea și va dispune măsurile necesare.

# Modificări la transportul în comun

Pentru a evita aglomerarea de persoane va fi modificat programul mijloacelor de transport în comun, pentru o perioadă de 14 zile în zona metropolitană și în municipiul Baia Mare.

# Măsuri de siguranță sanitară pentru băimărene în magazine comerciale

Pentru desfășurarea activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul economiei și evitarea producerii aglomerării de persoane, pentru o perioadă de 14 zile, în toate magazinele comerciale/agenți economici din municipiul Baia Mare, se va asigura pentru fiecare client o suprafață utilă neocupată (de rafturi, mobilier) de minim 4 mp (numărul maxim de clienți se va calcula în funcție de suprafața magazinului/agentului economic și va fi afișat la intrare). Accesul se va realiza, acolo unde este posibil, unidirecțional, cale/flux de acces pentru intrare, respectiv cale/flux de acces pentru ieșire, iar acolo unde nu este posibil se vor amplasa linii/bariere de separare.

# Acces interzis fără mască de protecție în zonele aglomerate din spațiile deschise

Administratorii piețelor agroalimentare, târgurilor, expozițiilor, locații de comercializare produse tradiționale și alte bunuri în aer liber, obiective turistice, pelerinaj nu vor permite, pentru o perioadă de 14 zile, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației epidemiologice, accesul cetățenilor în aceste zone fără purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere gura și nasul. Sunt exceptate de la această măsură persoanele care nu au împlinit vârsta de 5 ani.

# Restricții la nivelul sălilor și bazelor de sport

Se interzice în municipiul Baia Mare, pentru o perioadă de 14 zile, accesul în bazele/sălile de sport din cadrul unităților de învățământ preuniversitar a persoanelor care nu sunt legitimate în cadrul unor cluburi sportive și care nu participă la competiții derulate sub egida federațiilor sportive de specialitate.

# Un municipiu, trei orașe și două comune au depășit incidența de 3 la mie 

Rată de incidență cumulată de peste 3 cazuri la 1000 de locuitori în unitățile administrativ-teritoriale Tăuții Măgherăuș, Cavnic, Sighetu Marmației, Cernești, Sarasău și Vișeu de Sus. În unitățile administrativ-teritoriale Tăuții Măgherăuș, Cavnic, Sighetu Marmației, Cernești, Sarasău și Vișeu de Sus se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise. Măsura este valabilă pentru o perioadă de 14 zile, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației epidemiologice. Sunt interzise organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte pentru o perioadă de 14 zile, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației epidemiologice. activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor este interzisă în unitățile administrativ-teritoriale Tăuții Măgherăuș, Cavnic, Sighetu Marmației, Cernești, Sarasău și Vișeu de Sus. Măsura este valabilă pentru o perioadă de 14 zile, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației epidemiologice. De asemenea, activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități. Se permite prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile menționate în sistem take-away și catering). Măsura este valabilă pentru o perioadă de 14 zile, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației epidemiologice. se suspendă temporar pentru o perioadă de 14 zile, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației epidemiologice, desfășurarea cursurilor de învățământ preuniversitar de stat și particular ”față în față” în unitățile administrativ-teritoriale Tăuții Măgherăuș, Cavnic, Sighetu Marmației, Cernești, Sarasău și Vișeu de Sus.

# Un oraș și șase comune, deci șapte UAT-uri, noi restricții

Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, în unitățile administrativ-teritoriale Șișești, Șomcuta Mare, Rona de Jos, Lăpuș, Bicaz, Coroieni și Călinești pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare (stații de autobuz, peroane și altele asemenea), zonele în care se desfășoară pelerinaje, în exteriorul obiectivelor turistice, zonele pietonale comerciale și în proximitatea instituțiilor de învățământ până la o distanță de 50 m de intrarea în perimetrul școlii. Măsura este valabilă pentru o perioadă de 14 zile, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației epidemiologice. Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare din unitățile administrativ-teritoriale administrativ-teritoriale Șișești, Șomcuta Mare, Rona de Jos, Lăpuș, Bicaz, Coroieni și Călinești este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6.00-23.00. Măsura este valabilă pentru o perioadă de 14 zile, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației epidemiologice. Se permite în unitățile administrativ-teritoriale, în unitățile administrativ-teritoriale Șișești, Șomcuta Mare, Rona de Jos, Lăpuș, Bicaz, Coroieni și Călinești desfășurarea activității cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6.00-23.00. Măsura este valabilă pentru o perioadă de 14 zile, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației epidemiologice.

# Sunt posibile noi restricții, în funcție de situație

În funcție de evoluția situației epidemiologice la nivelul județului nostru, dar și de măsurile care vor fi stabilite la nivel național, vor fi adoptate și alte decizii care să contribuie la prevenirea, limitarea și combaterea pandemiei COVID-19, a mai precizat prefectul de Maramureș.

DirectMM.ro


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu