Share
Corul Madrigal lansează mâine videoclipul filmat la Memorialul din Sighetu Marmației

Corul Madrigal lansează mâine videoclipul filmat la Memorialul din Sighetu Marmației

Pe 13 iunie, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” anunță publicarea noului videoclip „Pater noster”, filmat la Muzeul Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighetu Marmației.

Producția video, care are la bază lucrarea sacră „Pater Noster” compusă de Vytautas Miškinis, marchează Ziua Memoriei – Ziua porților deschise, celebrată în fiecare an la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din orașul Sighet, precum și Sărbătoarea Înălțării Domnului și Ziua Eroilor.

Prin noua producție video, Corul Madrigal, dirijorul Anna Ungureanu și regizorul Emil Pantelimon aduc un omagiu și o plecăciune martirilor și eroilor României, victime ale represiunii comuniste, destine excepționale frânte în anii cei mai grei din istoria recentă a țării.

Regia videoclipului este semnată de Emil Pantelimon, sunetul de Gabriel Scîrlet, luminile de Mircea Mitroi, iar echipa multimedia a fost formată din Marius Portik, Cătălin Alexandru, David Diaconescu, Alexandru Marinescu, Zsolt Portik, Andrei Țoneș și Teodora Ungureanu.

Materialul „Pater noster” a fost filmat de Corul Madrigal pe 22 aprilie 2024, în timpul Festivalului Madrigal în Maramureș și este realizat în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului, Consiliul Județean Maramureș și Organizația de Management al Destinației Județene Maramureș (OMD MM), cu sprijinul Muzeului de la Sighet.

Lucrarea „Pater Noster” scrisă de compozitorul lituanian contemporan Vytautas Miškinis face parte de mai mulți ani din repertoriul sacru al Corului Madrigal. Cântată în limba latină, ca multe dintre piesele lui Miškinis – care consideră latina o limbă universală a artei corale – „Pater noster” este o interpretare modernă a celebrei Rugăciuni, de un dramatism special, cu o estetică surprinzătoare și, în același timp, atemporală.

Prin cadrele tulburătoare surprinse în neagra închisoare devenită Muzeu al Memoriei, Corul Madrigal invită spectatorul la o meditație contemplativă și la rugăciune pentru sufletele celor sacrificați în numele unei ideologii. Filmat în celulele deținuților, pe holuri, în capela de rugăciune sau în curtea fostului penitenciar, videoclipul surprinde energia și emoția particulară a Muzeului Memorialului de la Sighet și este o nouă mărturie pentru neuitare și pentru înțelegerea lecțiilor istoriei.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu