Au fost premiați participanții la activitățile din cadrul proiectului educațional județean “Maramureșul – unitate în diversitate” - 7 ore în urmă
Vremea exactă în Maramureș, vineri, 20 mai - 12 ore în urmă
Copiii din cadrul Grădiniței cu program normal nr. 13 Baia Mare s-au întâlnit cu polițiștii; Ce sfaturi au primit - 14 ore în urmă
Managerul Planetariului Baia Mare, prof. Ovidiu Ignat, este unul din cei trei membri ai juriului de la FullDome Festival Brno, Cehia - 14 ore în urmă
În Baia Mare va avea loc Bursa Generală a Locurilor de Muncă - 14 ore în urmă
Pedepse mult mai dure: De azi intră în vigoare noile prevederi legale privind protecția animalelor - 16 ore în urmă
Deputatul PNL Călin Bota: Legea offshore înseamnă dobândirea independenței energetice, creșterea veniturilor la buget și dezvoltarea rețelelor de gaz din țară - 16 ore în urmă
Zi Lac Albastru Baia-Sprie: În orașul maramureșean se organizează mișcare către un obiectiv special din punct de vedere turistic! Program tot aici! - 17 ore în urmă
Controversa meditațiilor în România: Există în Maramureș unii părinți care ar prefera cadrele didactice de la clasă la suplimentar! Iată care sunt și motivele! - 18 ore în urmă
Maia Sandu, discurs în Parlamentul European: Locul nostru este în UE. Sprijinim suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei - 19 ore în urmă
Consiliul Suprem de Apărare a Țării, convocat de șeful statului român pe fondul tensiunilor apărute recent, între țările din NATO și Rusia!
Președintele Klaus Iohannis a convocat CSAT pentru situația de securitate din zona flancului estic al NATO. Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării va avea loc miercuri, la Palatul Cotroceni, arată digi24.ro.
„Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc miercuri, 26 ianuarie 2022, începând cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni”, transmite Adminsitrația Prezidențială.
Pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la:
Situația de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre și pe Flancul Estic al NATO;
Măsuri privind dezvoltarea capacităților de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate și creșterea rezilienței.
Convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării a fost făcută după o discuție între președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă. Întâlnirea a avut loc de la ora 13:00, la Palatul Cotroceni.
Șdeința CSAT are loc în contextul în care tensiunile dintre NATO și Rusia s-au amplificat. Vineri, înaintea discuțiilor dintre șefii diplomației americane și rusești, ministerul rus de externe a transmis că solicită Alianței retragerea trupelor din România și Bulgaria.
Ministerul român de externe spune că solicitarea rușilor este „inoportună” și că „nu poate face obiectul unei negocieri”.
„MAE reamintește că prezența NATO în statele aliate, care este rezultatul deciziilor adoptate la cel mai înalt nivel de către liderii aliați și implementate de structurile aliate politice și militare responsabile în acest sens, este o reacție strict defensivă la comportamentul tot mai agresiv al Federației Ruse în Vecinătatea Estică, mai ales începând cu anul 2014, când teritoriul ucrainean Crimeea a fost ilegal ocupat de către Rusia. Acest comportament continuă să se intensifice în prezent, în ciuda încercărilor NATO de a se angaja în dialog constructiv”, a transmis MAE.
„O astfel de solicitare este inadmisibilă și nu poate face obiectul unei negocieri, având în vedere că postura de descurajare și apărare este nemijlocit conectată cu, și este parte intrinsecă a mecanismului de apărare colectivă al NATO, asupra căruia niciun stat terț nu poate avea drept de veto. Aliații au menționat ferm că vor continua politica de consolidare a securităţii și apărării colective, inclusiv prin prezența trupelor aliate pe teritoriul aliaților estici”, mai spune ministerul de externe român.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat într-un interviu exclusiv pentru Digi24, că „nu există niciun fel de modalitate” pentru o negociere care să prevadă retragerea trupelor NATO din România și Bulgaria, așa cum a cerut Moscova. „Este treaba NATO unde și în ce configurație, în funcție de nevoile de securitate, ne așezăm prezența militară în țările NATO”, a declarat oficailul NATO.
„Răspunsul nostru a fost și rămâne la fel de clar și de transparent: nu există în niciun fel o modalitate de a negocia, de a compromite postura militară a NATO pe teritoriul țărilor NATO. Este treaba NATO unde și în ce configurație, în funcție de nevoile de securitate, ne așezăm prezența militară în țările NATO. Nu este problema Federației Ruse, așa cum noi nu spunem Federației Ruse unde să își pună sau să nu își pună propriile forțe pe teritoriul său. Ceea ce spunem Federației Ruse este că e totalmente anacronic și este o întoarcere în timp istoric către zone complicate ale istoriei europene, ideea că poți să ameninți cu incursiune militară un stat vecin, suveran, independent și democratic din Europa. Aceasta este linia cu adevărat roșie, nu cea pe care o spune șeful diplomației de la Moscova”, a declarat pentru Digi24 secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.