Share
Conform procedurii: Pacient în vârstă de 70 de ani din Fărcașa, tratat la Nefrologie la Spitalul Județean, infectat de COVID-19, transferat la spitalul-suport TBC; 20 din 24 teste au ieșite negative la Județean

Conform procedurii: Pacient în vârstă de 70 de ani din Fărcașa, tratat la Nefrologie la Spitalul Județean, infectat de COVID-19, transferat la spitalul-suport TBC; 20 din 24 teste au ieșite negative la Județean

În plină pandemie de COVID-19, când numărul cazurilor de pacienți infectați cu noul coronavirus SARS-CoV-2 crește alarmant de la o zi la altă, iar secții medicale și chiar spitale întregi din întreaga țară sunt carantinate pentru o anumită perioadă din cauza exploziei de cazuri în rândul cadrelor medicale, Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare a luat, încă de la început, toată măsurile de siguranță, au anunțat reprezentanții celei mai mari unități medicale din județ.

Directorul medical al unității sanitare, dr. Vasile-Ioan Pop a explicat că, încă de la apariția primelor cazuri de COVID-19 în România, spitalul pe care îl coordonează din punct de vedere medical a fost pregătit să prevină problemele datorate SARS-CoV2.

”În Maramureș, Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie a fost stabilit spital COVID-19, Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC) este spital suport, iar Spitalul Județean este spital din linia a treia, tocmai pentru a putea trata bolnavii cu alte afecțiuni, care nu sunt deloc puține. Din momentul în care am aflat despre răspândirea rapidă a infecțiilor cu noul coronavirus am luat decizii, la nivelul conducerii, care au avut ca scop protecția cadrelor medicale și a pacienților noștri. Încă din data de 8 martie am oprit vizitele în spital, apoi am stabilit că pacienții internați pot primi pachete nealimentare doar prin intermediul personalului angajat, pachetele fiind predate la intrarea în unitatea medicală pentru a ajunge la beneficiar. S-au instalat corturile de triaj, atât la Unitatea de Primiri-Urgențe, cât și la intrarea în spital, iar fiecare bolnav care intră în unitatea medicală este testat cu privire la istoricul călătoriilor în ultimele 14 zile, zona din care provine, precum verificarea temperaturii”, a declarat dr. Vasile-Ioan Pop, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare.

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 70 de ani din comuna Fărcașa. Acesta a ajuns la Spitalul Județean cu afazie (nu își mișca mâinile și picioarele), în urma unui accident vascular. Acesta prezenta și insuficiență renală cronică acutizată. A ajuns în unitatea medicală în cursul săptămânii trecute, miercuri, conform informațiile exclusive ale DirectMM.ro.

Reprezentanții unității sanitare arată că, în spital, toate cadrele medicale, sanitare și personalul auxiliar sunt echipate cu măști și mănuși, indiferent dacă pacientul cu care interacționează este privit ca și suspect COVID-19, indiferent dacă prezintă sau nu simptomatologie.

”Avem echipamente de protecție pentru aproximativ 30 de zile de acum înainte, atât pe secții cât și și în magazia spitalului.

Fiecare angajat al unității medicale poartă mănuși și mască în interacțiunea cu pacienții, iar în cazuri specifice, se folosesc măștile FFP2 și FFP3, tocmai pentru ca personalul nostru să fie cât mai bine protejat. Mai mult, medicii și asistenții sunt instruiți, zilnic, cu privire la modul în care se îmbracă și se dezbracă corect echipamentul de protecție atunci când intră în contact cu pacienți suspecți COVID-19, pentru a preîntâmpina orice fel de infectare în rândul personalului medical. În ceea ce privește pacientul din Sălsig, confirmat pozitiv cu infecție SARS-CoV-2, care a fost internat pe Secția Nefrologie am primit asigurări că, încă de la început a fost izolat de alți bolnavi, într-un salon special, iar consultul medical interspecialități s-a realizat cu respectarea tuturor măsurilor de protecție a celor care au interacționat cu acesta. În clipa în care a început să prezinte simptome specifice COVID-19 am cerut testare de la DSP, rezultatul pozitiv fiind confirmat în cursul zilei de sâmbătă. Până la momentul transferului în spitalul suport, am solicitat DSP ca toate cadrele medicale și sanitare care au intrat în contact cu pacientul să fie testate, fapt care s-a realizat încă de ieri după-masă. Așteptăm rezultatele testelor în cursul zilei de azi, cel târziu mâine, iar în funcție de comunicarea care se va face, vom stabili pașii următori. În prezent, personalul testat se află în autoizolare la domiciliu, a declarat managerul-interimar al Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș”, jr. George-Alexandru Oros.

Conducerea celei mai mari unități medicale din Maramureș a arătat că, în ultima perioadă, au fost efectuate peste 20 de testări la pacienți suspecți COVID-19, internați în Spitalul Județean. Însă dintre acestea doar patru au fost pozitive, bolnavii fiind transferați, după stabilirea rezultatului, în spitalul suport.

”Înainte de toate suntem medici și am depus un jurământ de a face tot ce stă în puterile noastre pentru a salva vieților oamenilor aflați în pericol. Spitalul Județean va primi, în continuare, toți pacienții care se prezintă la control cu diverse simptomatologii medicale, pentru că ordonanța așa prevede, ca bolnavul să fie internat în unitatea în care se prezintă la control, dacă este o situație care impune internarea, iar în cazul în care este confirmat COVID-19, să fie transferat la spitalele aflate în prima și a doua linie. Nu ne poate garanta nimeni că, până la finalul pandemiei, nu vom mai avea în spital pacienți care vin cu alte afecțiuni, însă sunt pozitivi la noul coronavirus SARS-CoV-2. Acesta este și motivul pentru care ne luăm toată măsurile de precauție în cazul fiecărui bolnav, însă suntem obligați, atât de lege, cât și moral, să nu refuzăm tratamentul de specialitate în cazurile care necesită intervenția noastră directă. Personal, mi-am rugat toți colegii să își facă datoria cu profesionalism și dăruire și le mulțumesc medicilor, asistenților și personalului auxiliar care înțeleg că protecția personală este la fel de importantă ca și protejarea sănătății bolnavului care apelează la serviciilor noastre. Un lucru este cert, nu putem să refuzăm să tratăm bolnavii care au nevoie de cunoștințele noastre medicale”, a declarat dr. Vasile-Ioan Pop, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare.

ACTUALIZARE – Conducerea Spitalului Județean ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare a confirmat faptul că, în cazul personalului medical testat în cursul zilei de sâmbătă, rezultatele sunt NEGATIVE la SARS-CoV-2!

ACTUALIZARE 2 – „Mulți dintre cei care comentează în mediul online, pe site-urile de socializare, o fac fie în necunoștință de cauză (în cele mai multe cazuri) fie pentru a denigra autoritățile în speranța că vor acumula capital electoral. Tuturor acestora le spun doar atât: înainte de a „da cu piatra” documentați-vă! Încă de la la primele semne ale pandemiei, la nivel de comună am luat măsuri de preveție pentru stoparea virusului. Am achiziționat o serie de produse : măști, mănuși sau soluții dezinfectante care au fost distribuite la școală, angajaților Primăriei, la Centrul de permanență, asistentelor comunitare și, în general, oricui a solicitat, fiind printre primele comune din județ la acest capitol. Apoi, după declararea stării de urgență am extins și intensificat măsurile de prevenție.

Enumăr aici câteva: La nivel de comună, am distribuit 590 de pachete de igienă persoanelor vârstnice sau cu venituri reduse, 500 de Kituri de protecție, primite de la Guvernul României prin intermediul CJ Maramureș,fiecare dintre acestea conținând: 10 măști, 5 perechi de mănuși și 2 recipiente cu soluții dezinfectante. Am distribuit, deasemenea și 500 de pachete cu alimente de bază. Am acționat, mereu, în concordanță cu prevederile ordonanțelor de urgență emise la nivel național.

Am continuat achiziționarea de măști , mănuși, dezinfectanți și propolis (pentru dureri în gât sau tuse).De circa o lună de zile, pe întreg teritoriul comunei Fărcașa, cu ajutorul pompierilor voluntari și ai angajaților de la serviciul apă-canal, desfășurăm acțiuni de dezinfecție, cu soluții pe bază de clor activ şi biocid, omologate de către DSP, la instituții, firme, dispensar, biserici, magazine, farmacii, blocuri, pe străzile și aleile mai circulate. La instituții și la blocurile ANL am montat inclusiv dozatoare pentru dezinfectarea mâinilor. La centrul medical de permanență am achiziționat echipamente de protecție pentru personalul medical și am modificat circuitele de acces astfel că, persoanele care merg pentru consult la medicul de familie să nu aibă contact cu persoane din alte localități care vin la centrul de permanență.

Vreau să felicit, pe această cale, firma Eaton și celelalte firme din comună pentru măsurile luate împotriva răspândirii virusului, pentru buna comunicare pe care o oferă autorităților locale și județene. S-au alocat bugete importante pentru achiziția de materiale de protecție, s-au făcut restructurări ale activităților ori au fost stabilite noi reguli de ordine interioară și amenajări de spații de control sau carantinare. Dar, pentru ca toate aceste măsuri să aibă și efectul scontat, fiecare angajat, fiecare dintre noi trebuie să le și respecte. Fiecare om are obligația să se protejeze pe el dar, în același timp, si pe cel cu care intră în contact. Luni, 27 aprilie, conducerea firmei Eaton, urmează ca , pe baza discuțiilor cu autoritățile județene și cele locale, să stabilească noile măsuri care se impun în vedere alinierii în ceea ce privește acțiunile de prevenție a extinderii cu Covid-19.

Din nefericire, cu toate măsurile luate, trebuie să anunț că, la nivel de comună, avem un caz confirmat de infectare cu Covid-19. Este vorba despre un bărbat de 75 de ani, din Fărcașa, pensionar, cunoscut cu mai multe probleme de sănătate și care era internat de cca. 2 săptămâni la Spitalul județean. În cursul zilei de sâmbătă a fost intubat și transferat la Spitalul de Boli Infecțioase (TBC), spital care este pregătit să preia pacienți infectați cu Covid-19. De menționat că niciunul dintre membrii familiei sale nu prezintă simptome de infectare. În încheiere, cu speranță în suflet, vă îndemn pe toți ca, în aceste vremuri grele, să urmăm învățăturile Bibliei și nu ne pierdem speranța în Dumnezeu pentru că numai cu ajutorul Lui putem răzbi. Dumnezeu să vă binecuvânteze!” – a declarat primarul comunei Fărcașa, Ioan Stegerean.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu