COD GALBEN DE CANICULĂ în Maramureș și mare parte din țară - 14 minute în urmă
În prag de Sânziene: Zeci de elevi din Tecuci au luat parte la atelierele Școlii Rădăcinilor Străbune - 2 ore în urmă
O nouă reușită în cadrul Academiei Minaur Baia Mare: Bledea Iulia a devenit antrenor licențiat, consolidându-și activitatea în pregătirea copiilor. - 3 ore în urmă
Canibalism în Ungaria: brancardierul a recunoscut că a colectat și consumat rămășițe umane - 3 ore în urmă
Semnal de alarmă: Nu lăsați copiii singuri în autoturism în perioadele cu temperaturi ridicate! - 4 ore în urmă
A murit Vasile Deac „Moșu”, fost primar al comunei Bogdan Vodă - 4 ore în urmă
Se împlinesc 8 ani de la hirotonia Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul în demnitatea de Arhiereu-vicar - 5 ore în urmă
Obiceuri, credințe, tradiții și superstiții de Sânziene - 5 ore în urmă
24 iunie, ziua în care Sânzienele, Credința și Ia românească se întâlnesc - 6 ore în urmă
Prognoza meteo Maramureș, miercuri 24 iunie 2026 - 6 ore în urmă
Cocoșul de munte – simbol al sălbăticiei în Parcul Național Munții Rodnei
În inima Munților Rodnei, acolo unde pădurile dese se împletesc cu golurile alpine, trăiește una dintre cele mai spectaculoase păsări din fauna României cocoșul de munte (Tetrao urogallus).
Masculii pot ajunge la peste 4 kg și devin foarte vizibili primăvara în perioada de împerechere, când organizează „arenele de rotit” – adevărate spectacole naturale cu sunete și dansuri ritualice.
Lungimea corpului este de până la 90 de centimetri, iar anvergura aripilor este de până la 125 cm. Cocoșul de munte poate fi recunoscut după talia mare, gâtul şi coada lungi şi penajul închis.
El se hrănește aproape toată iarna cu ace de pin, iar vara se hrănește cu frunze, muguri şi fructe de pădure. Hrana şi-o procură atât de pe sol, cât şi din copaci. Masculii au penajul negru, cu iridescenţe verzi-albastre; femelele sunt mult mai mici, cu penajul împestrițat cu negru, gri şi galben-închis. Până la trei pătrimi din puii de peste an mor în prima iarnă, probabil nefiind capabili să se adapteze la frig şi nici să-şi procure hrana în acest sezon.
Această pasăre emblematică este un adevărat simbol al sălbăticiei și al echilibrului natural din acest parc național, informează reprezentanții Romsilva – Parcul Național Munții Rodnei.
Sursa foto – Romsilva – Parcul Național Munții Rodnei
















