Share
CIUDĂȚENIE. De ce s-au încasat bani pentru accesul copiilor la toboganul gonflabil? (GALERIE FOTO)

CIUDĂȚENIE. De ce s-au încasat bani pentru accesul copiilor la toboganul gonflabil? (GALERIE FOTO)

Finanțarea de 1,19 milioane de lei pentru evenimentul ”Baia Mare-Capitala Tinerilor” a fost votată de consilieri băimăreni pe la mijlocul lunii aprilie, abia la a patra încercare, și numai după ce s-a adoptat amendamentul ca în această sumă să intre și cheltuielile pentru manifestările organizate de Ziua Copilului. Deci, finanțarea – și gratuitatea – erau asigurate de la bugetul local. Lucru confirmat și de multe publicații locale, unde a apărut o știre de genul: ”Primarul Cătălin Cherecheș  și Consiliul Local Baia Mare  oferă copiilor, de ziua lor,  4 zile de spectacole și evenimente de excepție  în intervalul 1-4 iunie 2018: plimbare cu trenulețul, spectacole, concurs de biciclete,  competiții sportive,  plimbare cu trenulețul, spectacole, concurs de biciclete,  competiții sportive, tobogane gonflabile, ateliere de creații și Gașca Zurli”. Manifestările au fost gratuite, cu o singură excepție: gonflabilele.

Cititorul Marius Mățan a ridicat o problemă de logică lingvistică: a oferi înseamnă a dărui, nu a vinde. Din programul anunțat, toate manifestările sunt efectiv cu acces gratuit, doar la toboganul gonflabil din parc s-a încasat 7 lei/bilet. Pe lângă faptul că nu i se pare corect, cititorul se întreabă: municipalitatea nu cunoaște situația ori a mințit  când a anunțat  că ”oferă copiilor”? Ar rezulta că primăria a avut dublă finanțare în cazul gonflabilelor: a primit bani din bugetul local (doar nu s-a mizat pe faptul că din aprilie uităm de finanțarea aprobată), dar și din chiria pe terenul alocat gonflabilelor. Acest ultim aspect ar explica de ce proprietarul acestora a încasat bilete de intrare.Că doar nu a ajuns în parc chiar de capul lui.

Dacă așa ceva e sinonim cu a oferi, atunci ajungem la vorba lui Laocoon: ”Teme-te de greci chiar şi când îți aduc daruri”. Desigur, în forma adaptată: ”Teme-te de primar și de Consiliul Local chiar și când îți spun că fac daruri”.

În orice caz, municipalitatea e obligată să dea explicații pentru această situație. Ba chiar ar putea remedia situația măcar în ultima zi de manifestări.

Foto: capturi video – Marius Mățan

 

 

7 Comentarii în această postare

 1. Adriana

  In centrul vechi au fost gratuite gonflabilele…asa era specificat si in programul promis de primarie…gonflabila din parc era a unei doamne oportuniste care a profitat de eveniment si a incasat niste banuti de la parinti…

  Răspunde
  • Și a făcut-o de capul ei, fără știrea primăriei, doar ca să inducă niscaiva confuzie? Hai, să fim serioși!

   Răspunde
 2. Pe bani o fi pentru stimularea economiei locale,daca tot nu a venit un investitor serios in tot mandatul ( chiriasul fostei viceprimaritei nu se pune deoarece a venit ultimul,a plecat primul,din cauza cresterii salariului minim probabil).

  Răspunde
 3. Raluca

  Daca este vorba de cel din parcul mare, atunci primaria si consiliul nu au nici o vina. Si eu am vrut sa o las pe fiica mea sa se joace dar,fix cand am ajuns noi in jur de ora 14 si-au strans lucrurile, pesemne ca au fost prinsi. Erau controale in parc.

  Răspunde
  • Au fost prinși după 3 zile de acțiune la vedere și numai după ce noi am postat materialul înainte de orele 13.00 și nu au nicio vină?

   Răspunde
 4. Gheorghe

  In fiecare an a fost asa,cele din parcul mare au fost pe bani.Voi doar acuma va treziti.Daca nu va duceti copiii nu aveti de unde stii.

  Răspunde
  • Domnu’ Gheorghe, citiți atent materialul și veți vedea că s-a trezit un tătic care-și duce copilul în parc. Și care ar fi logica pentru care într-un loc e gratis și în altul pe bani (așa a fost în fiecare an nu e argument)? Dacă nu vă informați nu aveți de unde să știți cum cresc an de an sumele alocate de la buget pentru Ziua Copilului. Dacă primăria și-a permis doar două tobogane gonflabile gratuite (Tunelul și Vulcanul), atunci unul trebuia amplasat în parc și celălalt în Centrul Vechi. Sau dacă în propaganda municipală se spunea clar: în Centrul Vechi e gratis, în parc e pe bani, probabil că problema nu exista.

   Răspunde

Lasă un comentariu