Share
Centrul Culturii Tradiţionale Maramureş, reprezentat cu cinste la Conferința Națională „Cercetări de teren. Perspective lingvistice și etnografice”

Centrul Culturii Tradiţionale Maramureş, reprezentat cu cinste la Conferința Națională „Cercetări de teren. Perspective lingvistice și etnografice”

În perioada 6-7 iunie, a avut loc Conferința Națională „Cercetări de teren. Perspective lingvistice și etnografice”, la Academia Română, Filiala Cluj-Napoca. În cadrul mai multor secțiuni, evenimentul a reunit 40 de specialiști din principalele centre academice și universitare din țară.

Din partea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, manager prof. Lucian Iluț, au participat drd. Corina Isabella Csiszar și Florin Avram. Au prezentat filmul documentar etnografic „Breb”, realizat în anul 2022 și continuitatea acestuia prin cele 16 filmulețe realizate în satele Breb și Vișeu de Jos, în cadrul proiectului „Old New Villages”, din cadrul Școlii doctorale de Studii Culturale, de la Universitatea de Vest Timișoara.
Au participat nume importante precum Acad. Doru Pamfil, Președintele Academiei Române, Cluj, prof. univ. dr. Otilia Hedeșan, prof. univ. dr. Narcisa Știucă, dr. Marian Lupescu, cercet. științific dr. Gabriela Boangiu, dr. Diana Mihuț, conf.univ. dr. Alina Lucia Stan, dr. Larisa Prună și alții.

„A fi etnolog înseamnă să îți placă să cercetezi viața comunităților și a oamenilor, să simți felul în care își spun și își reprezintă povestea lor de viață, cum și-o organizează prin ritualuri și gesturi cotidiene, cum comunică, pierd și reconstruiesc sistemul obiceiurilor, în această lume aflată mereu în contrabalansare, între tradiție și modernitate, între religios și social, între sacru și profan. Să fii pasionat în a aduna mărturii vii, atent înregistrate, pentru a putea construi o abordare provocator de vie a unui fapt, a unui obicei.

Cercetarea de teren nu reprezintă o muncă deloc ușoară, este necesar să ne însușim obiceiurile locului pentru a le oferi respondenților încredere și un climat sigur, ca ei să se simtă în largul lor cu noi. Pasiunea, dragostea față de țăranul autentic, înțelegerea, atracția față de trecut, observația fină, curiozitatea, deschiderea, dorința de a promova tradițiile, sunt atributele unui etnolog.

Am avut șansa și onoarea de a ne întruni într-un cadru academic, pentru a discuta despre munca de cercetare pe teren, metodele aplicate, modalitățile de abordare ale folclorului. Ni s-a reamintit de către specialiștii de valoare ai domeniului, faptul că România de pretutindeni, încă mai are multe de oferit lumii, că acolo unde se vrea și există pasiune, încă se poate cerceta folclor, încă mai sunt multe de descoperit, în pofida vremurilor. Încă se publică activitatea noastră de cercetare în cărți și reviste de prestigiu, încă se promovează cultura populară prin metoda artei audio-vizuale.

Felicităm organizatorii pentru realizarea acestui minunat eveniment și le mulțumim frumos pentru invitație!”, informează Corina Isabella Csiszar.

Foto: Florin Avram


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu