Share
Centrul Cultural-Social Vișeu de Sus a reprezentat cu cinste Maramureșul la „Fêtes Consulaires din Lyon, Franța

Centrul Cultural-Social Vișeu de Sus a reprezentat cu cinste Maramureșul la „Fêtes Consulaires din Lyon, Franța

În perioada 15-16 iunie, Vișeu de Sus, prin Centrul Cultural-Social, a reprezentat România, ca invitat de onoare, la „Fêtes Consulaires” (Serbările Consulare) din Lyon, Franța.

Tema de anul acesta, Artizanat et Savoir-faire de nos territoires (Artizanatul și competențele teritoriilor noastre), a adus în prim plan artizanatul, meșteșugurile. Iar România, în general, și Maramureșul, în special, se poate mândri cu o adevărată zestre de valori ieșite din mâinile meșterilor populari.

„Românii sunt și vor fi păstrători de tradiții, oameni ce știu să poarte cu ei în lume dragostea de frumos și moștenirea străbunilor. Tema de anul acesta a Serbărilor Consulare de la Lyon, artizanatul și meșteșugurile, ne-a oferit ocazia, ca, împreună cu Consulatul General al României și asociațiile românești, să arătăm Europei și lumii un strop din această moștenire.

Standul României, decorat în stil maramureșan, cu țoluri de lână, blide și ștergare, fețe de masă țesute în „teară”, a fost vizitat, pe parcursul primei zile, de mii, poate zeci de mii de oameni. Printre oaspeții de seamă s-a aflat chiar primarul Lyonului, dl. Grégory Doucet, pe care, alături de E.S dl. Oleg Ungureanu, consulul general al României, l-am întâmpinat, după datină, cu pâine și sare. Toți cei ce au trecut pe la standul nostru au admirat costumele tradiționale, cămeșile și iile, ba chiar au putut să învețe cum se coase o ie, cum se face un zgărdan și au aflat informații despre România, despre Maramureș, despre Vișeu de Sus (…)”, transmite Centrul Cultural-Social Vișeu de Sus.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu