Share
Borșa, inima cuvântului scris: Gala Presei Maramureșene 2023

Borșa, inima cuvântului scris: Gala Presei Maramureșene 2023

Evenimentul „Gala Presei Maramureșene”, aflat la a treia ediție, s-a desfășurat în acest weekend în același cadru natural și inconfundabil, la Borșa. Şi de această dată, gala a fost organizată de Tiberiu Mihali (Nord TV), în restaurantul hotelului Ina, reunind în perioada 17-19 noiembrie diverși jurnaliști din Maramureș.

Pe parcursul celor trei zile, reprezentanții presei au participat la diverse activități, deplasându-se la două dintre cele mai inovatoare locații pe care orașul Borșa le deține și care au în vedere bunăstarea socială în diversele ei moduri.

O primă astfel de locație a fost Școala Gimnazială Nr. 9, cea mai mare instituție de învățământ al orașului Borșa și prima din nord-vestul României care dispune de aparatură didactică modernă, tehnologică, conform declarațiilor primarului Sorin Timiș. De asemenea, școala deține și aparatură specială pentru copiii cu dizabilități locomotorii. Este necesar de menționat faptul că dimensiunea edificiului ar avea capacitatea de a cuprinde întreaga masă de elevi din cadrul tuturor școlilor pe care orașul Borșa le deține la momentul actual, conform primarului. Tot aici, campusul școlii va beneficia și de o sală polivalentă, multifuncțională dedicată diverselor activități.

O a doua locație a fost Primăria orașului, care de asemenea beneficiază de mijloace tehnologice de ultimă generație, menite să faciliteze atât nevoia cetățeanului, cât și munca funcționarilor din interiorul instituției. În acest sens, conform declaraților primarului, vorbim despre ghișee online, prin aplicație telefonică, prin care „prin apelul la un număr de telefon fix, operatorul înregistrează problemele oamenilor într-o aplicație, fiecare șef de serviciu în funcție de ceea ce solicită cetățeanul, având la dispoziție 4 ore să recontacteze pe cel care a semnalat problema. Ulterior, stabilesc de comun acord modalitatea de comunicare, dacă este online, telefonic sau WhatsApp. La final, se scrie tot ceea ce s-a întâmplat, iar eu pot să văd în timp real în ce fază este solicitarea cetățeanului”, subliniază edilul. În vederea asigurării unui bun demers al circulației publice în oraș, la subsolul instituției, Primăria are un spațiu alocat Poliției Locale unde poate fi observat în timp real comportamentul șoferilor în trafic. Eventualele incidente sunt transmise pe cale directă organelor abilitate, prin intermediul unor programe care indică exact locul acțiunii.
După activitatea pe teren, după-amiaza zilei de sâmbătă, începând cu ora 18.00, a fost momentul dedicat presei și activității jurnaliștilor în slujba informării publice. La eveniment, pe lângă reprezentanții presei, au fost prezenți și personalități din sfera politică prin a căror discursuri au adus cuvinte de apreciere demersului jurnalistic. Dintre aceștia amintim: Rudolf Stauder, prefectul județului, Gabriel Ștețco, administrator public al Județului Maramureș, Timiș Ion Sorin, primarul orașului Borșa, Ionel Bogdan, președintele CJ, precum și alți politicieni și parlamentari din Maramureș.

„Doresc să vă felicit pentru întreaga activitate, activitate care câteodată, pentru noi politicienii nu este deloc comodă, și este bine să fie așa. Cred foarte tare în echilibrul presei, în echidistanța ei și cred foarte tare că dv. presa, sunteți cei care cu adevărat trebuie să informați cetățenii. Noi trebuie să ne facem treaba în administrație, iar dv. trebuie să ne reamintiți ce am promis, ce trebuie să facem și dacă facem bine sau nu astfel încât oamenii să fie cât mai bine informați”, a declarat Ionel Bogdan, Președintele Consiliului Județean Maramureș.

După discursuri, a urmat și momentul dedicat premierii, în cadrul căruia și de această dată, precum în celelalte ediții, s-au acordat premii pentru diverse merite. Astfel, Marian Ilea, scriitor, dramaturg și jurnalist, a acordat rând pe rând premiile participanților după cum urmează:

  • premiul „pentru Administrația Județeană Maramureș” – președintelui CJ, Ionel Ovidiu Bogdan;
  • premiul „pentru Administrația Publică Locală” – Vasile Coman, primarul orașului Vișeu de Sus;
  • premiul „Jurnalistul Anului” – Dan Coardă, MaramureșOnline.ro;
  • premiul „pentru debut în presă” – Alexandru Chira, DirectMM;
  • premiul „Octavian Butuza” – Vasile Iluț, Graiul Maramureșului;
  • premiul „pentru măiestria prozastic – jurnalistică de prezentare a unei localități de la capătul lumii – Băiuț” – Walter Ubelhart;
  • premiul „Claudiu Florescu” – Radu Țolaș, BaiaMare24.ro.

Evenimentul s-a finalizat într-un mod interactiv, invitații participând la discuții ample privind analiza presei în complexa sa evoluție, punând accentul asupra diversității de opinii și perspective care privesc ceea ce primarul orașului Borșa, Sorin Timiș, denumește „interfața comunicării administraților publice locale cu cetățenii”.

Alexandru CHIRA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu