Share
Biserica vândută comunității sărace din Hoteni

Biserica vândută comunității sărace din Hoteni

Documentele referitoare la satul Hoteni, comuna Ocna Șugatag nu sunt extrem de generoase. La începuturi au fost case cu locuitori puțini. Nici acum Hoteniul nu are o populație numeroasă. Se spune că era un sat sărac de iobagi.
Biserica de lemn cu hramul ” Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” a avut și ea o soartă tristă. Construită în anul 1790, a fost vândută comunității mai sărace din Hoteni, la inițiativa preotului de atunci, Gavriil Timiș. S-a plătit un avans de 100 florini pentru biserică, restul de 200 de florini, fiind achitat în anul următor.
Lăcașul sfânt a fost sfințit în anul 1898. S a plătit suma de 120 de florini unui pictor din Sighet pentru a realiza picturile pe pânză.
Biserica a fost extinsă în anul 1942.

Pronaosul a fost lărgit ca urmare a disputei femeilor pentru locul ocupat în biserică

Pentru lucrările de extindere au participat cu căruțele un număr de 36 de credincioși care au făcut 81 de transporturi de piatră, o căruță cu nisip și 23 de transporturi cu lemne. S-au mai adus și lețuri, căruțe cu corni de brad din Budești și din Mara.
În anul 1960, turnul a fost acoperit cu tablă. În anul 1912, acesta a fost acoperit cu draniță, pe cheltuiala Parohiei Ortodoxe Hoteni.
Astăzi, biserica este folosită pentru slujbe religioase, atât ortodoxe, cât și greco-catolice.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu