Share
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Copalnic are o vechime de 289 de ani

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Copalnic are o vechime de 289 de ani

Satul Copalnic se află în partea de sud-vest a depresiunii Copalnic-Mănăștur, fiind înconjurat de Dealurile Prelucii, și prelungirile Munților Gutâi și Șatra. În anul 1495 a fost atestat documentar, satul Copalnic.
Lăcașul sfânt „Adormirea Maicii Domnului’ a fost construit în anul 1735. El se află la 30 de metri de drumul care duce spre Preluca Nouă.
Biserica are pereții din zidărie de piatră iar fațadele sunt tencuite. Suprastructura din lemn este tipică pentru toate bisericile de lemn din Maramureș. Bolta peste naos este de tip cilindric, pe grinzi longitudinale, paralele cu peretele nordic și sudic.
Turnul clopotniță, de forma unei prisme dreptunghiulare, cu baza pătrată este prevăzut cu patru stâlpi fixați pe două perechi de tălpi încrucișate care se sprijină pe pereții pronaosului. Partea superioară este prinsă pe două perechi de grinzi de contur care susțin foișorul adăugat, acesta fiind sprijinit pe console în trepte. Acest sistem este caracteristic monumentelor de secol XVIII, de mari dimensiuni ca Desești, Ieud.
Biserica a suferit de-a lungul anilor lucrări de întreținere, reparare, restaurare. La lucrările dintre anii 1978-1980 s-au utilizat un număr nepermis de consolidări metalice, nepotrivite la o lucrare de restaurare. Erorile de atunci au fost corectate in anul 2010. Astfel, în perioada 2011-2012, biserica a fost repusă în valoare, fiind un important simbol al acelei zone.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu