Share
Baia Mare în trecut: fotografii vechi, expuse de Muzeul Județean de Istorie

Baia Mare în trecut: fotografii vechi, expuse de Muzeul Județean de Istorie

Muzeografa Lucia Pop de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie (MJIA) Maramureș aduce din nou în atenție două fotografii vechi din Baia Mare. „Fotografia versus memoria istoriei  – <Priviri> din orașul Baia Mare (V)” propune două imagini din Piața centrală în zi de târg, de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

„În postarea anterioară am venit în fața dumneavoastră cu imaginea pieței centrale, latura de sud, într-o zi obișnuită. De data aceasta, vă prezentăm imortalizarea panoramică a unui târg  băimărean în plină desfășurare, în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea”, arată Lucia Pop.

Explicațiile aferente arată că „fotografia este excepțională din mai multe considerente care, după părerea noastră, ne duc mai mult în direcția priceperii fotografului (anonim) care a fost fără îndoială un maestru în meseria sa.” „Folosindu-se de un aparat foto cu burduf a realizat o superbă imagine panoramică care cuprinde mai mult de jumătate (jumătatea dinspre nord-est-sud) a pieței centrale, chiar dacă vorbim despre două imagini meșteșugit alipite de autor”, mai explică ea.

Baia Mare, important centru comercial

Muzeografa mai arată apoi că și locul de unde a fost realizată fotografia este important. „Panorame frumoase au fost imortalizate de-a lungul timpului din turnurile bisericilor din zona centrală. În partea de vest a orașului nu existau biserici; așadar, singurul loc de unde s-a putut realiza această panoramă a fost edificiul impunător („hotelul mare”) de pe latura de vest”, mai arată ea.

Informațiile despre târgurile care se organizau aici arată că acestea, pe de o parte, le ofereau băimărenilor cele necesare traiului zilnic, pe de altă parte erau importante piețe de desfacere pentru comercianții veniți din alte părți spre a vinde/cumpăra diferite mărfuri. „Ei bine, vorbim despre o perioadă lungă de peste 500 de ani (1347-1934), perioadă în care orașul Baia Mare a devenit treptat un important centru comercial. Din secolul al XIX-lea în oraș mai existau și alte piețe cum ar fi „piața mică” (azi, Piața Păcii) unde era locul special al <vânzătorilor de oale>”.

Imagine: Zamfir Șomcutean, conservator


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu