Share
Avertismentul comisarilor Gărzii de Mediu: amenzi pentru abandonarea deșeurilor la voia întâmplării

Avertismentul comisarilor Gărzii de Mediu: amenzi pentru abandonarea deșeurilor la voia întâmplării

Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Maramureș atrage atenția aspra unui fenomen tot mai des întâlnit. Este vorba despre abandonarea deșeurilor la limita dintre două localități (mai precis, unități administrativ teritoriale – UAT), astfel încât niciuna dintre autoritățile celor două localități nu-și asumă răspunderea.

„În ultima perioadă ne confruntăm tot mai des cu situații în care abandonările de deșeuri sunt situate la limitele dintre două sau trei UAT-uri și autoritățile locale pasează responsabilitatea salubrizării acestora de la una la alta. Fiecarea autoritate locală are obligația să suprevegheze zonele sensibile în care istoric s-au abandonat deșeuri și să intervină imediat pentru salubrizarea lor”, arată Garda de Mediu Maramureș.

Conform legii, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi persoanele fizice şi juridice, după caz, au obligația de a nu degrada mediul prin depozitări necontrolate de deşeuri de orice fel. Nerespectarea acestei obligatii se sancționează cu amendă între 3.000 – 6.000 lei pentru persoanele fizice și între 25.000 -50.000 lei pentru persoane juridice.

Amenzi usturătoare

„Conform prevederilor OUG nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor, Autoritățile administrației publice locale au următoarele obligații:

– acționează pentru refacerea prejudiciului adus mediului în urma gestionării defectuoase a deșeurilor și asigură prin măsuri adecvate protecția mediului;

– aprobă prin hotărâri de consiliu local măsurile necesare pentru interzicerea abandonării , aruncării necontrolate a deșeurilor sau gestionării neconforme cu ierarhia deșeurilor.

Nerespectarea acestor prevederi de către autoritățile administrației publice locale se sancționează cu amendă cuprinsă între 20.000 – 45.000 lei”, mai arată Garda de Mediu.

De asemenea, pentru că se apropie sezonul drumețiilor, comisarii Gărzii de Mediu mai arag atenția asupra importanței practicării unui turosm responsabil.

„ Apelam la responsabilitatea morală a turiștilor iubitori de drumeții de a nu arunca la întâmplare deșeurile generate și de a respecta natura și mediul în care trăim prin protejarea și conservarea ecosistemelor”, mai transmit ei.

 

 

 

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu