Share
„August fierbinte” la câmpie și în aria montană maramureșeană: Va fi cu valori caracteristice verii, cu averse! Iată statistica specială în vigoare

„August fierbinte” la câmpie și în aria montană maramureșeană: Va fi cu valori caracteristice verii, cu averse! Iată statistica specială în vigoare

„August fierbinte” la câmpie și în aria montană maramureșeană: Va fi cu valori caracteristice verii, cu averse! Iată statistica specială în vigoare

Vreme frumoasă și călduroasă avem din 7 august 2023. Cam așa ar fi perspectivele meteorologice pentru județul Maramureș, conform estimărilor specialiștilor.

Am avut un șoc termic zilele acestea, cu valori care au coborât de la 34 grade la doar 22 grade pe timpul zilei, iar noaptea, de la 20-22 grade la 7-9-13-14 grade. Dar lucrurile se vor calma din zilele viitoare. Vor fi totuși fluctuații. Abia cam din 7 august vom putea vorbi despre o căldura semnificativă.

Acum

În 27 iulie 2023 avem maxime de la 13-14 la 20-22 grade și minime de la 7-9-13-14 grade. Cerul va fi de la variabil la mai mult senin și doar local vor fi câțiva picuri de ploaie. Se va resimți tendință clară de încălzire în viitoarele zile și vom avea iarăși maxime de la 20-22 la 24-27 grade și chiar către 29-31 grade în weekend. Începutul săptămânii va marca o creștere semnificativă a fenomenului de instabilitate. Vom avea fluctuații termice și din nou averse, local chiar însemnate cantitativ, în primele zile ale lunii august. Lucrurile se vor regla din weekendul viitor și odată cu începutul săptămânii 7-14 august vom vorbi despre vreme normală, călduroasă, caracteristică lunii august, arată modelele meteo actuale.

Estimări pe 14 zile

Iată ce arată estimările ANM pe 14 zile (24 iulie-7 august)! La începutul intervalului vremea va fi călduroasă, cu o medie a temperaturilor maxime de la 27-29 la 31-34 de grade. Răcirea va fi semnificativă în 27 iulie, când media maximelor va coborî la intervalul de la 13-14 la 20-22 de grade, însă până la finalul săptămânii se va încălzi și se vor atinge maxime de la 20-22 la 24-27 de grade, iar astfel de valori sunt estimate și pentru a doua săptămână. Media minimelor termice va fi de la 13-14 la 19-20 grade în primele nopți, apoi va scădea semnificativ până către 7-9-13-14 grade în dimineața zilei de 28 iulie, iar pentru a doua parte a intervalului sunt estimate valori de la 13-14 la 19-20 grade. Începând din noaptea de 24 spre 25 iulie și până în dimineața zilei de 27 iulie, vor fi intervale în care instabilitatea atmosferică va fi pronunțată (vor fi rafale de vânt, descărcări electrice, averse și izolat grindină). Probabilitatea pentru ploi va crește din nou spre sfârșitul lunii iulie și la început de august, arată modelele meteo actuale.

Menționăm că aceste informații se bazează strict pe modelele meteo actuale, așadar pot fi unele modificări în estimări, dacă vor fi modificări în deplasarea fronturilor atmosferice în județ! Tocmai de aceea se emit acele atenționări de tip nowcasting pentru fenomene meteo imediate.

Estimări pe 4 săptămâni

Iată ce arată estimările ANM pe 4 săptămâni! Săptămâna 1 (24-31 iulie). Valorile termice vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile nord-vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice, nordvestice, nord-estice și local în cele centrale, dar și deficitar în regiunile sud-vestice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă. Săptămâna 2 (31 iulie-7 august). Temperaturile medii vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru acest interval în regiunile vestice, nord-vestice și centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile vestice, nordice și centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă. Săptămâna 3 (7-14 august). Temperatura medie a aerului se va situa în jurul celei specifice pentru acest interval, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, în toate regiunile. Săptămâna 4 (14-20 august). Mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această săptămână în toate regiunile, posibil ușor mai ridicate în cele sudice. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval la nivelul întregii țări, dar cu posibilitatea  unui ușor deficit în regiunile sud-vestice. Vom reveni cu amănunte!

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu