Share
Atenționare meteo: Cod galben de instabilitate atmosferică și intensificări ale vântului pentru zona înaltă a Maramureșului

Atenționare meteo: Cod galben de instabilitate atmosferică și intensificări ale vântului pentru zona înaltă a Maramureșului

Azi este cea mai caldă zi din an, până în prezent. Maximele termice au urcat până la 27 grade în Maramureș. Începând cu orele serii, situația se va schimba. O masă de aer polar va pătrunde în areal, motiv pentru care Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare și o atenționare de tip cod galben.

Informarea meteorologică fără cod va fi în vigoare în intervalul 11 mai, ora 22.00 – 12 mai, ora 09.00. Sunt așteptate manifestări de instabilitate atmosferică și intensificări ale vântului. În intervalul menționat, local în regiunile vestice, nordice și centrale și pe arii mai restrânse în rest vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice și izolat grindină. Aversele vor putea avea și caracter torențial, iar izolat cantitățile de apă vor depăși 15-20 l/mp. Vântul se va intensifica în cea mai mare parte a țării și se vor înregistra la rafală viteze cuprinse, în general, între 45 și 55 km/h, iar la munte va sufla cu peste 70-80 km/h.

Atenționarea meteorologică de tip cod galben va fi în vigoare în intervalul 12 mai, ora 09.00 – 12 mai, ora 23.00. Zone și fenomene vizate: intensificări ale vântului, manifestări de instabilitate atmosferică în Oltenia, Transilvania (inclusiv zona montană a Maramureșului este inclusă în cod galben), vestul și centrul Munteniei (județele Argeș, Dâmbovița, Prahova, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și Municipiul București). În intervalul menționat, în Oltenia și Transilvania, precum și în vestul și centrul Munteniei (județele Argeș, Dâmbovița, Prahova, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și în zona Municipiul București) vântul va avea intensificări temporare, cu viteze la rafală cuprinse, în general, între 55 și 65 km/h și izolat peste 70 km/h. În zona montană înaltă vântul va sufla tare, cu peste 90-100 km/h. Local, în zonele deluroase și montane, precum și în centrul teritoriului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice și izolat grindină. Aversele vor putea avea și caracter torențial, iar izolat cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp.

În Maramureș, minimele nopții de 11 spre 12 mai vor fi de la 9-13 la 19 grade. Se vor înregistra înnorări și vor cădea câțiva picuri de ploaie în unele zone. La munte, ploile vor fi ceva mai însemnate cantitativ. În 12 mai, se vor înregistra unele averse cu precădere în prima parte a zilei, în special în cursul dimineții, până la amiază, după care se va însenina. Maximele zilei de marți vor fi de la 9-13 la 19 grade, așadar similare cu cele ale nopții anterioare. Vom reveni cu informații!

C.Ț.

 

Lasă un comentariu