Share
Atenție maximă!: Sunt posibile creșteri de niveluri pe râurile din Maramureș în următoarele zile. Hidrologii au emis o atenționare de specialitate

Atenție maximă!: Sunt posibile creșteri de niveluri pe râurile din Maramureș în următoarele zile. Hidrologii au emis o atenționare de specialitate

Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa precizează că, în condițiile de încălzire a vremii, formațiunile de gheață existente pe râuri se vor diminua și este posibil să genereze creșteri de niveluri pe anumite sectoare ale cursurilor de apă.

Prognoza meteorologică prevede încălzirea vremii în zilele următoare, aceasta devenind mai caldă decât normalul termic al perioadei. Totodată, sunt prognozate izolat precipitații predominant lichide.

Specialiştii Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramureș monitorizează evoluția fenomenelor de iarnă, debitele și nivelurile cursurilor de apă, precum și volumele de apă din principalele acumulări, fiind asigurat fluxul informațional între instituțiile responsabile.
Recomandăm populaţiei să nu traverseze cursurile de apă sau lacurile de acumulare pe poduri de gheaţă.Totodată, atenționăm cetățenii asupra riscurilor la care se expun practicând pescuitul la copcă și sporturile pe apa îngheţată.

De asemenea, toți deținătorii de poduri și podețe trebuie să mențină curate secțiunile de scurgere a apelor. În momentul actual, pe cursurile de apă din judeţul Maramureș se înregistrează următoarele fenomene de iarnă: pod de gheaţă cu ochiuri pe râul Mara la staţia hidrometrică Mara; gheaţă la mal pe râurile: Vișeu la staţiile hidrometrice Leordina și Bistra, Vaser la staţia hidrometrică Vișeu de Sus, Ruscova la staţiile hidrometrice Luhei și Ruscova, Iza la staţiile hidrometrice Săcel, Strâmtura și Vadu Izei, Botiza la stația hidrometrică Șieu și Mara la stația hidrometrică Vadu Izei. Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub cotele de atenţie.

FENOMENELE VIZATE:
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE.

BAZINELE HIDROGRAFICE AFECTATE:
Iza, Tur, Lăpuş, Crişul Negru, Jiu, Olt

MOMENTUL PRODUCERII FENOMENELOR VIZATE:
Data: 22.01.2021 ora 22:00 – 25.01.2021 ora 24:00
Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 72 de ore, ca urmare a cedării apei din stratul de zăpadă, precipitaţiilor prognozate, propagării şi influenţei evoluţiei formaţiunilor de gheaţă se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE, după cum urmează:

COD GALBEN
În intervalul 22.01.2021 ora 22:00 – 25.01.2021 ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Tur (judeţul Satu Mare).

În intervalul 23.01.2021 ora 22:00 – 25.01.2021 ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Lăpuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Maramureş), Crişul Negru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Arad), Jiu – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari (judeţul Gorj), Motru – bazin superior (judeţele: Gorj şi Mehedinţi), Gilort – bazin superior (judeţul Gorj), Olt – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţӑ Lotru – amonte Ac. Ioneşti, Olteţ – bazin superior (judeţele: Vâlcea, Gorj şi Argeş).
Fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare ȋn intervalele: 24.01.2021 ora 06:00 – 24.01.2021 ora 12:00 şi 25.01.2021 ora 02:00 – 25.01.2021 ora 10:00 pe unele râuri din judeţele: Satu Mare şi Gorj.

Autoritățile menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenții de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă.

În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice, autoritățile au anunțat că vor reveni cu actualizarea prognozei hidrologice. Vom reveni cu detalii!

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu