Share
Arșița verii în Maramureș: Caniculă dar și disconfort termic în regiunea noastră. Meteorologii au emis cod galben pentru județ și portocaliu la limita acestuia

Arșița verii în Maramureș: Caniculă dar și disconfort termic în regiunea noastră. Meteorologii au emis cod galben pentru județ și portocaliu la limita acestuia

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă atenționare meteorologică. Vremea se va menține călduroasă în regiunea noastră.

Avertizarea nouă va fi valabilă în zilele de 13 și 14 iulie și fenomenele vizate sunt val de căldură, disconfort termic accentuat și caniculă.

Va fi cod galben în Maramureș. Valul de căldură se va intensifica și se va extinde în cea mai mare parte a țării. Disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități și local va fi caniculă. În după-amiaza și seara de marți (13 iulie), pe alocuri vor fi manifestări specifice instabilității atmosferice, la munte, precum și în regiunile estice și sud-estice.

Va fi cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat la limita județului Maramureș adică în vestul regiunii Maramureș așa cum formulează datele ANM. În județele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș și Caraș-Severin disconfortul termic va fi accentuat și va fi caniculă. Temperaturile maxime vor fi în general de 37…39 de grade, iar noaptea valorile termice nu vor coborî sub 22…20 de grade. În cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat și în zilele următoare. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie a anunțat faptul că va actualiza prezentul mesaj.

Ca o explicație suplimentară, trebuie spus că acest cod portocaliu poate avea efecte în zona vestică extremă a județului Maramureș. În Maramureș, valorile termice maxime vor fi marți și miercuri de la 27-29 la 34 grade, iar cele minime de la 13-19 la 22 grade. Temperaturile resimțite vor fi de la 31-34 la 37-39 grade, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. Tendința se va menține la mijlocul săptămânii, urmând ca apoi către weekend să revină furtunile și vremea să se răcorească puțin, conform modelelor meteo actuale.

C.Ț.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu