Share
Arșița estivală în România: Căldură în Maramureș, în intervalul imediat următor de timp! Cod galben, lângă județ, valabil două zile la rând

Arșița estivală în România: Căldură în Maramureș, în intervalul imediat următor de timp! Cod galben, lângă județ, valabil două zile la rând

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare de specialitate în țara noastră. Este vorba despre un cod galben.

Fenomene vizate: val de căldură, caniculă și disconfort termic accentuat. Interval de valabilitate: 16 și 17 august. Afectată va fi mare parte din țară.

Valul de căldură se va intensifica și va cuprinde luni (16 august) cea mai mare parte a țării, iar marți (17 august) va persista în regiunile sudice, centrale și estice. Local va fi caniculă, disconfortul termic se va accentua, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse frecvent între 34 și 38 de grade. Pe alocuri, temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade. Notă: Fenomene asociate instabilității atmosferice se vor semnala local la munte, în nord și nord-vest, iar marți (17 august) mai ales în regiunile intracarpatice. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie a anunțat faptul că va actualiza prezentele mesaje.

Să facem o precizare! Județul nostru Maramureș nu se va afla sub incidența directă a codului galben, însă regiunea Maramureș da. În meteorologie regiunea Maramureș cuprinde județele Maramureș și Satu Mare, iar Satu Mare se va afla sub cod. În plus, fenomene specifice ale acestuia vor fi vizibile și resimțite în vestul județului Maramureș, unde se va resimți arșița verii. Maximele vor fi de la 27-29 la 34 grade, resimțite de la 31-34 la 37-39 grade și minimele de la 9-13 la 19 grade, resimțite de la 9-13 la 19 grade.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu