Se schimbă criteriile de acordare a burselor pentru elevi - 6 minute în urmă
14 elevi de la Colegiul de Arte din Baia Mare au obținut premii la etapa zonală a Olimpiadei Naționale de Interpretare Instrumentală pentru învățământul gimnazial - 24 minute în urmă
A început sezonul: Pompierii atrag atenția asupra incendiilor de vegetație uscată - 1 oră în urmă
Facturi achitate cu cardul, direct la poștaș - 1 oră în urmă
Liturghia Darurilor înainte sfințite la Parohia Ortodoxă Botiza - 2 ore în urmă
CS Minaur Baia Mare, victorie și calificare - 2 ore în urmă
Când vom trece la ora de vară - 2 ore în urmă
La Planetariul Baia Mare: Serată cultural-științifică dedicată centenarului planetariului modern - 2 ore în urmă
Concert de pricesne la Mănăstirea „Cuvioasa Parascheva” din Strâmtura - 3 ore în urmă
Colectări de aparate electrice în Baia Mare - 3 ore în urmă
Anunțul Direcției de Sănătate Publică din Maramureș: Sfaturi importante pentru locuitorii din județul nostru despre ciuperci și reguli de alimentație!
Anunțul Direcției de Sănătate Publică din Maramureș: Sfaturi importante pentru locuitorii din județul nostru despre ciuperci și reguli de alimentație!
Ciupercile au o valoare nutritivă ridicată motiv pentru care au fost consumate din cele mai vechi timpuri. Pe lângă ciupercile comestibile se cunosc şi cel puţin 50 de specii toxice, maximul de incidenţă al intoxicaţiilor înregistrându-se în perioada iulie – septembrie, arată Direcția de Sănătate Publică din județul Maramureș, prin directorul Carmen Sima.
În general, intoxicaţiile cu ciuperci se caracterizează prin:
-tulburări digestive: greţuri, vărsături, epigastralgii (dureri de stomac), diaree, hepatită acută toxică şi insuficienţă hepatică ;
-tulburări neurosenzoriale: mioză (micşorarea pupilelor) sau midriază (dilatarea pupilelor), agitaţie, dezorientare temporo-spaţială, confuzie, delir, halucinaţii vizuale şi auditive, convulsii, comă;
-tulburări cardiovasculare: bradicardie sau tahicardie, hipotensiune arterială sau hipertensiune arterială;
-tulburări hidroelectrolitice, cu risc de deshidratare severă la copii şi vârstnici;
-tulburări renale: insuficienţă renală funcţională şi/sau organică;
-simptome generale: frisoane, febră, transpiraţii, uscăciunea mucoaselor sau dimpotrivă hipersecreţie salivară şi renală.
Gravitatea intoxicaţiilor cu ciuperci este dată în special de insuficienţa hepatică fulminantă şi insuficienţa renală care duc frecvent la deces.
Prezentarea de urgenţă la medic este obligatorie în cazul apariţiei simptomelor menţionate, ţinându-se cont că apariţia simptomelor la interval mai mare de 6 ore de la consum are prognostic grav, iar tulburările digestive frecvent prezente, au consecinţe mai importante la copilul mic şi vârstnic.
Culegătorilor şi consumatorilor de ciuperci li se recomandă:
-să culeagă numai acele ciuperci pe care le cunosc ca fiind comestibile, exemplarele tinere, cărnoase, complet deschise;
-să culeagă ciupercile doar în vase solide: coşuri, găleţi, vase de plastic, deoarece în sacoşe, genţi, pungi se strivesc şi se strică foarte repede;
-să evite cumpărarea ciupercilor de la vânzătorii ambulanţi din pieţe, locuri de agrement, păduri, parcări, marginea şoselelor, dacă aceştia nu posedă certificat fitosanitar;
-să nu consume ciupercile moi, cu gust şi miros neplăcut, sau culese cu câteva zile în urmă;
-să nu consume ciupercile incomplet preparate termic (fripte) sau crude;
-fiind alimente indigeste, să nu le folosească în alimentaţia copiilor, mai arată DSP Maramureș.
C.Ț.