Share
Anunț specialiști: Alertă meteorologică! Vreme capricioasă, așteptată și în Maramureș. Cod galben la munte. Manifestări de instabilitate atmosferică în weekend

Anunț specialiști: Alertă meteorologică! Vreme capricioasă, așteptată și în Maramureș. Cod galben la munte. Manifestări de instabilitate atmosferică în weekend

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat informațiile cu privire la vremea în orele următoare, la nivelul întregii țări. Ca atare, instituția a emis o nouă informare de specialitate, dar și o atenționare de tip cod galben.

Informarea meteorologică va fi valabilă în intervalul 11 iunie, ora 12:00 – 13 iunie, ora 23:00. Fenomenele vizate sunt manifestări de instabilitate atmosferică, potrivit specialiștilor de la ANM.

În intervalul menționat, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, izolat, grindină. Aceste fenomene se vor semnala în zilele de vineri și sâmbătă (11 și 12 iunie), îndeosebi după-amiaza și seara, în zonele de deal și de munte, precum și în sudul, centrul și estul teritoriului. Începând din noaptea de sâmbătă spre duminică (12/13 iunie), aria ploilor însemnate cantitativ se va extinde treptat dinspre nord-vest și va cuprinde duminică (13 iunie) toate regiunile. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp și, pe arii restrânse, 25…50 l/mp.

Va fi valabilă și o atenționare meteorologică de tip cod galben, valabilă în intervalul 11 iunie, ora 12:00 – 11 iunie, ora 22:00.
Fenomenele vizate sunt manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Pe parcursul zilei de vineri (11 iunie) în Oltenia, jumătatea de vest a Munteniei, sudul și estul Transilvaniei, nordul Moldovei și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie a anunțat că va actualiza prezentul mesaj. Vom reveni cu avertizări dacă va fi cazul.

În Maramureș, valorile termice maxime vor fi de la 19-22 la 25 grade, iar valorile termice minime de la 7 la 9-13 grade. Se vor înregistra furtuni în zonele montane, cu precădere. Sunt posibile furtuni pe arii mai extinse în a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică arată modelele meteo actuale existente.

C.Ț.

Lasă un comentariu