Share
Anunț făcut de autorități: În regiunea Maramureș acum este pericol ridicat de producere a inundațiilor. Vezi aici, atenționarea experților!

Anunț făcut de autorități: În regiunea Maramureș acum este pericol ridicat de producere a inundațiilor. Vezi aici, atenționarea experților!

Anunț făcut de autorități: În regiunea Maramureș acum este pericol ridicat de producere a inundațiilor. Vezi aici, atenționarea experților!

Ninsorile urmate de lapovițe și ploi au generat potențial pericol în regiunea noastră de inundații. Vizate sunt mai multe cursuri de apă, arată specialiștii.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare hidrologică pentru fenomene imediate periculoase în regiunea Maramureș. Fenomene vizate: Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție.

Bazine afectate: râurile din bazinele hidrografice: Iza – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Tur – bazin superior, Lăpuș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior. Este vorba despre o atenționare hidrologică de tip cod galben, valabilă în intervalul 03.12.2021 ora 10:00 – 03.12.2021 ora 18:00. Ca urmare a precipitaţiilor lichide înregistrate, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție pe râurile mici din bazinele hidrografice: Iza – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Tur – bazin superior, Lăpuș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, județele: Maramureş şi Satu Mare. Fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Tur – bazin superior, Lăpuş – afluenţi bazin inferior. În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice INHGA arată că va reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.

Vă reamintim faptul că regiunea noastră și de altfel toată țara se află sub incidența unei informări meteorologice de specialitate. Aceasta va fi valabilă până în 4 decembrie, ora 10.00. Fenomene vizate sunt intensificări temporare ale vântului și zăpadă spulberată în zona montană înaltă, precipitații moderate cantitativ sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare, arată anunțul făcut de ANM.

Totuși aria de producere a precipitațiilor va fi în scădere în orele viitoare, arată modelele meteo actuale existente în prezent. Așadar către seară cerul chiar va deveni de la variabil la mai mult senin.

Vremea se va răci ușor față de ziua precedentă. Cerul va fi variabil, temporar noros în cursul zilei, când pe arii relativ extinse vor cădea precipitații sub formă de ploaie și trecător lapoviță sau ninsoare. La munte vor predomina ninsorile, izolat cantitățile de apă vor depăși 10 l/mp și se va depune strat nou de zăpadă. Vantul va sufla de la slab la moderat, cu intensificări locale și temporare ziua cu rafale în general de 45…55 km/h, iar pe crestele montane cu rafale de peste 60…70 km/h viscolind ninsoarea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 1-2 și 3-4 grade, iar cele minime între -9,-7 la -3 grade. Izolat vor fi condiții de ceață. Circulația rutieră se desfășoară în condiții de iarnă. A plouat pe sectoarele de drumuri publice din județ. Carosabilul sectoarelor de drumuri publice este curat și umed. Angajații secției de drumuri naționale au intervenit cu 3 utilaje și au împrăștiat 4 tone de material antiderapant în Pasul Gutai, respectiv în Pasul Prislop. Angajatii societăți de drumuri și poduri au acționat cu 3 utilaje și au răspândit 27 tone de material antiderapant la Cavnic. Cerul este acoperit, plouă în unele zone din județ, Vizibilitatea în trafic este bună, arată reprezentanții CJSU Maramureș.

C.Ț.

Foto – arhivă

Citește și

Iarna și trăsăturile caracteristice: În regiunea Maramureș informare meteorologică de vreme rece valabilă câteva zile. Vezi și anunțul ANM!

Statistica oficială a meteorologilor: În regiunea Maramureș stăm bine în prezent cu aprovizionarea de apă, din sol! Iată ce arată acum ANM!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu