Share
Aducere aminte: Patinoar pentru băimăreni acum 100 de ani (FOTO)

Aducere aminte: Patinoar pentru băimăreni acum 100 de ani (FOTO)

Patinele au o istorie de peste 700 de ani, istorie care a început, desigur, în țările nordice. Din lunga lor evoluție amintim doar momentul în care, în cursul secolului al XVI-lea, olandezii au înlocuit osul cu metalul iar în a doua jumătate a secolului al XIX-lea patinajul era deja un mod plăcut de a-ți petrece timpul liber.

Primul patinoar a fost construit în anul 1904 în Australia iar începând cu anul 1924 patinajul a devenit sport olimpic de iarnă.. Acestea fiind spuse, trebuie să recunoaștem că băimărenilor le-a plăcut să își petreacă timpul liber, iarna, pe gheață.

Cel mai cunoscut loc de agrement pentru iubitorii de patinaj din orașul nostru, înainte și după 1900, se afla pe Câmpul Claustrului, azi Câmpul Tineretului, în extremitatea de sud a acestuia (zona Restaurantului Chios). Nu era un loc special amenajat, acolo se strângea apa și băltea iar iarna îngheța. Acest loc a devenit cunoscut în oraș ca și patinoar foarte mult timp.

Un alt spațiu destinat acestui sport îndrăgit, se afla în partea de sud a orașului în zona Cimitirului romano-catolic (strada Horea), în imediata apropiere a Capelei Rozalia (azi monument istoric din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea). Această destinație a dispărut la un moment dat ca urmare a extinderii cimitirului și schimbarea configurației zonei.

Sursa – Lucia Pop, muzeograf Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș (fotografiile sunt din colecția instituției de cultură).

1 Comentariu în această postare

  1. Florin Virlan

    Sportul pe gheata place tuturor,ca agrement sau ca sport de performanata. Inainte de 1990 in toate marile.orase exista o fabrica de gheata care iarna furniza frig pentru cate un patinoar. Ele au disparut si odata cu ele si patinoarele. Totusi, in ultimii 5 ani au revenit in atentia administratiilor locale si centrale si s au construit patinoare acoperite in multe orase. Datorita traditiei, fruntase sunt localitatile Brasov, Sf.Gheorghe, Tg.Secuiesc, Miercure Ciuc, Gheorgheni, si mai recent Tg.Mures. Firma Unicomp SA din Bucuresti a dezvoltat nai multe concepte de patinoar aciperit, cu capacitati si bugete diferite, rralizand in acesti ani toate patinoarele cu pists de dimensiune olimpica din tara. Firma ofera consultanta gratuita tuturor celor interesati sa construiasca un patinoar.

    Răspunde

Lasă un comentariu