Share
Actualizare! Noapte foarte lungă la frontiera Maramureșului: Patru cetățeni ucraineni, extrași de forțele speciale! Un bărbat a decedat, trei salvați!

Actualizare! Noapte foarte lungă la frontiera Maramureșului: Patru cetățeni ucraineni, extrași de forțele speciale! Un bărbat a decedat, trei salvați!

Alertă acum la frontiera nordică a Maramureșului: 4 cetățeni ucraineni, căutați de salvatorii montani și forțe MAI! Zăpada este mare!

Acțiune în desfășurare a SPJ Salvamont Maramureș. 4 cetățeni ucrainieni, 3 barbați și o femeie cu vârste între 30 si 32 ani au trecut azi dimineață frontiera din Ucraina spre Romania blocându-se / rătăcindu-se din cauza condițiilor meteo și a terenului extrem de dificil în partea muntoasa a zonei Poienile de Sub Munte, județul Maramureș.

„În prezent, nu se poate comunica cu cei 4 dar apelanta care a sunat la 112 în această seară și care a ținut legătura cu un aparținător al celor 4 ne-a transmis că una dintre persoane nu mai comunică iar ceilalți se plâng că le e foarte frig și imploră să fie ajutați! În zona pe care am identificat-o altitudinea este de peste 1600 metri, a nins în ultimele zile, zapada este aproximativ de 70-80 cm, iar traseul până în locul în care au fost confirmate telefonic de către apelantă. coordonatele celor 4 este de aproximativ 7-8 ore de mers cu echipamentele din dotare.

Echipa de prim răspuns a SPJ Salvamont Maramures alcătuită din șase salvatori montani echipați pentru condiții de iarnă s-a deplasat cu autospeciala din dotare până unde este acces urmând ca ulterior să porneasca pe munte pe un traseu extrem de dificil și ca relief, și ca timp de parcurs. O altă echipa a SPJ Salvamont Maramureș alcătuită din încă șase salvatori montani se pregătește să pornească, ca suport al primei echipe, ultimii urmând să se poziționeze în locul în care prima echipa va lăsa autospeciala de intervenție pentru a urca pe munte, iar de acolo vor încerca să stabilească o cale comunicații cu prima echipă, pentru extragerea celor patru cetățeni ucrainieni din munte în noaptea asta. Din păcate în zonă nu exista semnal telefonic deloc, iar ca urmare a reliefului, zona ne oferă un semnal slab și pe stațiile pe care le avem în dotare”, arată acum SPJ Salvamont Maramureș.

„În cursul acestei seri, în jurul orei 18.00, dispeceratul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației a fost informat de către operatorul 112 din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Maramureș că un grup de patru cetățeni ucraineni s-au rătăcit într-o zonă muntoasă din aria de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Poienile de Sub Munte. De asemenea, în apelul telefonic a fost precizat faptul că una dintre persoane suferă de hipotermie.A fost informat Salvamont despre acest eveniment, iar căutarea persoanelor posibil rătăcite este continuată, în sistem integrat, de către polițiștii de frontieră maramureșeni din cadrul SPF Poienile de Sub Munte, salvamontiști și persoane de sprijin din zonă. Trebuie să precizăm că zona este foarte greu accesibilă, căutarea se face în condiții de iarnă (stratul de zăpadă fiind de aproximativ 50-70 de cm), dar forțele angrenate în activitatea de căutare depun toate eforturile pentru găsirea cetățenilor ucraineni. Colegii din cadrul SPF Poienile de Sub Munte au luat legătura cu o persoană din zonă și se va încerca folosirea unei drone în activitatea de căutare”, arată Oana Pîrcălab, purtătorul de cuvânt al ITPF Sighetu Marmației.

Vom reveni cu amănunte de îndată ce acestea vor apărea de la forțele de intervenție implicate în salvarea celor patru cetățeni de origine ucraineană! În activitatea de căutare sunt angrenați șase polițiști de frontieră, șase salvatori montani și o echipă de voluntari.

ACTUALIZARE – Acțiunea a continuat toată noaptea! Ca atare, ei au fost găsiți în jurul orei 00.30. „Persoanele au fost găsite foarte aproape de linia de frontieră, la o altitudine de 1.400 metri. La fața locului li se acordă primul ajutor de către salvatorii montani, după care începe coborârea. Persoanele au fost preluate de către echipajele medicale și transportate la Spitalul Vișeu de Sus. Una dintre persoane se afla în soc hipotermic. Colegii s-au întors în teren pentru continuarea cercetărilor la fața locului. Două dintre persoane, a căror stare era mai puternic alterată, au fost transportate la Spitalul din Vișeu de Sus cu ambulanța. Celelalte două au fost transportate cu o altă ambulanță la Spitalul din Sighetu Marmației. În ciuda tuturor eforturilor depuse de echipele de salvatori, in jurul orei 05.30 am fost informați de către unitatea sanitară că unul dintre cetățenii ucraineni a decedat. Cetățenii ucraineni rătăciți și găsiți în zona de responsabilitate a SPF Poienile de Sub Munte au: 29 de ani (femeia), 34 și 36 de ani (doi dintre bărbați) și 41 de ani (bărbatul decedat). Aceștia proveneau din zonele Zakarpatia, Ivano Frankivsk, Zaporojie și Vinetsca”, arată Oana Pîrcălab, purtătorul de cuvânt al ITPF Sighetu Marmației. „Cele 4 persoane au fost găsite. Una dintre ele este inconstientă, având o hipotermie severă, o alta e în hipotermie avansată, dar este constientă, iar celelalte două persoane sunt relativ în regulă. În acest moment salvatorii montani organizează acțiunea de extragere și coborâre a celor 4 din vârful muntelui până la bază, acolo unde echipajele medicale îi vor prelua pe cei 4 ucrainieni. Dacă urcarea până la victime le-a luat salvatorilor montami aproximativ șase ore și jumătate, coborârea, ca urmare a stratului gros de zăpadă (în unele locuri depășește 80 cm) va fi îngreunată, dar se va face într-un timp mai scurt… Cei patru ucrainieni au fost coborâți si predați echipajelor medicale de pe ambulanâele venite in sprijin. 3 dintre ei constienți iar unul inconștient (căruia i s-a făcut protocolul de resuscitare). Misiune încheiată dupa 9 ore în condiții extreme. Salvatorii montani ai SPJ Salvamont Maramureș împreună cu colegii de la Poliția de Frontieră Maramureș se vor retrage din dispozitiv. Mulțumim colegilor de la Poliția de Frontieră pentru sprijinul acordat, mulțumim colegilor de la ISU Maramureș, pentru suport pe toată durata acțiunii de căutare- salvare și de asemenea mulțumim echipajelor medicale sosite pentru a acorda asistență medicală specializată”, arată Dan Benga, managerul SPJ Salvamont Maramureș.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu