Campionate Naționale: Clubul Sportiv Municipal Baia Mare a obținut la Sambo noi rezultate frumoase, „recolta” totală constând în 27 medalii! - 54 minute în urmă
Când trecem la ora de vară - 4 ore în urmă
Prinde contur căsuța celor opt copii, părăsiți de mamă și orfani de tată, care au rămas fără locuință după ce aceasta a fost cuprinsă de flăcări - 4 ore în urmă
În Municipiul Sighetu Marmației: Un liceu important, anunțul primăriei cu privire la eficientizarea energetică! Ce se va face în instituție! - 5 ore în urmă
Află totul despre clauza de forță majoră: Seminar interactiv organizat de C.C.I. Maramureș în colaborare cu C.C.I. a României - 5 ore în urmă
Doi polițiști maramureșeni medaliați la etapa finală a Campionatului Național de Judo al MAI - 6 ore în urmă
Festivalul Aproape Baia Mare: Vor uca artiști foarte iubiți de publicul din județul Maramureș, pe scena evenimentului, la Teatrul Municipal în mai! - 7 ore în urmă
Vremea exactă în Maramureș, marți, 21 martie - 19 ore în urmă
Proiect finalizat: În Tăuții de Sus a fost deschisă o sală de sport modernă - în urmă
Weekend cu 14 incendii în Maramureș; A rezultat o victimă și multe pagube materiale - în urmă
A fost hramul de iarnă al Mănăstirii Moisei, cea mai veche din Eparhie (FOTO)
Joi, 2 februarie, de Praznicul Întâmpinării Domnului, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului și Sătmarului, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar, au liturghisit la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Moisei, cu ocazia hramului de iarnă al lăcașului monahal.
„Este praznicul împărătesc al Întâmpinării Domnului, care se sărbătoreşte întotdeauna în data de 2 februarie, şi am revenit împreună cu Preasfiţitul Părinte Timotei Sătmăreanul ca să cinstim hramul de iarnă al Mănăstirii Moisei.
Mănăstirea Moisei este una din cele mai vechi mănăstiri, cu o existenţă neîntreruptă de peste patru secole, mult iubită de credincioşii din această localitate foarte importantă în istoria acestui ţinut, dacă ne gândim la martirii de la Moisei din Al doilea Război Mondial şi la dreapta credinţă a acestor ţinuturi, mult iubită de credincioşii din această localitate şi din întreg Maramureşul, iar la 15 august este al doilea cel mai mare pelerinaj din Transilvania după Mănăstirea Nicula.
Hramul de iarnă l-am statornicit în ultimul deceniu, de când părintele arhimandrit Teofil a venit la această mănăstire ca întâistătător şi care a început modernizarea şi rectitorirea acesteia, care se va finaliza cu o nouă biserică de zid, catedrala acestei vetre monahale, şi pe care părintele stareț împreună cu credincioşii care cercetează şi iubesc mult această mănăstire, cu obştea monahală o să o închine lui Dumnezeu şi Maicii Domnului. Ne bucurăm pentru frumuseţea prezenţei credincioşilor.
Ei întotdeauna sunt în număr foarte mare şi vin toţi, pentru că în Maramureş Dumnezeu face parte din familie. Şi aici vine la biserică întreaga familie, mama, tata şi pruncuţii, şi bunicii deopotrivă, şi de aceea, frumuseţea credinţei lor este exprimată nu doar prin mărturisirea ei, ci prin afirmarea ei, prin prezenţa lor la sfintele sluje în duminici şi sărbători. Slavă lui Dumnezeu pentru toate”, a spus PS Iustin.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor ales de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, vicar eparhial administrativ, Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor şi schiturilor şi stareţul Mănăstirii Rohia, Arhim. Teofil Pop, stareţul sfântului locaş de închinare, Pr. Mihai Chira, protopopul de Vişeu, Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, alţi preoţi invitaţi din parohii din Borşa, de pe Valea Izei şi Valea Vişeului, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Arhid. Dumitru Botiş, inspector eparhial social, Arhid. Gherasim Nap, şeful de cabinet al Arhiereului-vicar, Diac. Ioan Onuţ Păcurar, referent secretariat, Ipod. Vasile Pop.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Florian Vois.
Cuvântul duhovnicesc a fost ascultat în continuare cu mare atenţie şi multă răbdare de toţi credincioşii prezenţi în biserica Mănăstirii Moisei în această zi de hram, în care Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin le-a făcut o cuprinzătoare cateheză despre Maica Domnului şi sfinţenia ei.
După cuvântul de învăţătură şi otpust, părintele stareţ Teofil Pop a mulţumit ierarhilor pentru slujire, soborului, Grupului psaltic „Theologos”, credincioşilor prezenţi la biserică şi tuturor celor care s-au ostenit ca hramul acesta să fie unul deosebit, iar în semn de mulţumire a dăruit Preasfinţiilor lor câte o icoană a Maicii Domnului cu Mântuitorul în braţe, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.