Share
22 mai, zi importantă pentru Minaurul Băimărean

22 mai, zi importantă pentru Minaurul Băimărean

22 mai, zi importantă, pentru Minaurul Băimărean!

Jurnalistul Rafael Hekman a făcut o trecere în revistă a evenimentelor legate de ziua de 22 mai și Minaur Baia Mare.

„22 mai nu e doar ziua în care Minaur cucerea Cupa EHF în 1988. 22 mai, o zi istorică și foarte interesantă în istoria sportului băimărean, cu mai multe evenimente importante. În prim plan este, evident, câștigarea la această dată, pentru a doua oară în istorie, a Cupei EHF la handbal masculin, de către Minaur Baia Mare.

Legendara echipă condusă de Lascăr Pană învingea la Baia Mare, pe 22 mai 1988, po soveticii de la Granitas Kaunas, câștigând Cupa Federației Europene de Handbal, ediția 1987/1988. A fost o ediție mult mai dificilă ca parcurs ca cea din 1984-1985, când Minaur câștiga primul trofeu european, deoarece Minaur trecea de echipe nordice „grele”, dar și de reputata echipă a Barcelonei, într-o semifinală dramatică, ce putea fi oricând o finală. Minaur îi avea atunci în echipă pe Mircea Petran, Nicolae Neșovici, Doru Porumb, Gheorghe Andronic, Gheorghe Covaciu, Maricel Voinea, Attila Halmaghi, Liviu Pavel, Alexandru Stamate, Sorin Rădulescu, Gabriel Cosma, Dorel Iacob, Dănuț Ionescu, Adi Popovici, Costel Coman, Ioan Marta și Sorin Cuc. Antrenor: Lascar Pană.
Minaur – Tatran Presov (Cehoslovacia): 32-21 și 21-26;
HC Dortt Halmstad (Suedia) – Minaur: 29-19 și 18-28;
Minaur – HIK Copenhaga (Danemarca): 25-20 și 24-16;
Minaur – FC Barcelona (Spania): 21-22 și 24-22;
Minaur – Granitas Kaunas (URSS): 20-21 și 23-20

22 mai e zi ziua în care, în 2015, Minaur Baia Mare câștiga la București, cu 26-24 (15-12), prima manșă a finalei Campionatului Național, devenind virtual campioană a României. Ulterior, pe 26 mai, băimărenii câștigau în fața propriilor suporteri și manșa a doua, cu același scor, readucând titlul în Maramureș, după 16 ani. La Minaur jucau atunci Peter Tatai, Răzvan Pop – Steffan Stegavik , Cristian Malmagro , Nikola Eklemovic , Alexandru Sabou , Marius Sadoveac , Antonio Pribanic , Viorel Fotache , Andrei Grasu, Mihai Bușecan, Andrei Popescu, Bogdan Mihai, Patricio Martinez Chavez. Tudor Marta, Daniel Bera, Ivan Milas. Antrenori: Lars Walther și Petru Pop. În aceași zi HCM Baia Mare pierdea primul meci al finalei ligii feminine, cu CSM București, tot în capitală. 22 mai e data la care în 2019 Tudor Marta își anunța oficial retragerea din handbal. Campion național cu Minaur, în 2015, Tudor Marta și-a dedicat 20 de ani carierei handbalistice, iar azi rămâne unul din cei mai implicați oameni din sportul maramureșean, dovadă noul proiect Fabrica de Campioni, dar și deja consacratele turnee de beachhandball sub titulatura Baia Mare Beach Handball Challenge. Nu pot să trec nici peste un eveniment, e drept din 21 mai, când la Cluj Napoca, cu ocazia Final 4-ului Cupei României la handbal feminin, HCM Baia Mare juca ultimul meci din istoria sa, echipa urmând a fi desfințată, din motive pe care acum nu e momentul să le mai dezbatem. Hai Minaur!”, arată astăzi jurnalistul băimărean.

DirectMM.ro


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


1 Comentariu în această postare

  1. Jos pălăria pentru Minaur!!! Mă bucur că am fost martor la toate meciurile de acasă din acea fabuloasa campanie ’88 ❤️❤️❤️
    (Apropo, pe Tatran Presov i-au zdrobit cu 38-21, nu 32-21!!!😉)

    Răspunde

Lasă un comentariu