Share
Tineri rătăciți în Munții Țibleș, recuperați de salvamontiștii maramureșeni

Tineri rătăciți în Munții Țibleș, recuperați de salvamontiștii maramureșeni

Duminică, 20 septembrie, salvatorii montani maramureșeni au desfășurat o acțiune complexă de căutare-salvare a două grupuri de tineri rătăciți în Munții Țibleș.

Primul grup, format din patru persoane, a fost localizat cu ajutorul Serviciului de Telecomunicații Speciale în zona muntoasă dinspre Târlișua, pe Valea Bradului. Din păcate, persoanele din grup nu au respectat indicațiile de a rămâne pe loc, însă au fost găsite tefere de salvatorii montani, după ore de căutare, într-o cu totul altă zonă din județul vecin, Bistrița-Năsăud.

Cele trei persoane din al doilea grup au coborât Munții Țibleș, trecând pe la Crucea cu Clopot la Vârful Crucea Mică, spre Arcer. Aceștia au fost identificați de un sătean care s-a alăturat operațiunii, fiind coborâți până la o barieră a Ocolului Silvic din zona Suciu de Sus.

Ambele grupuri erau echipate necorespunzător pentru o asemenea drumeție, persoanele purtând pantaloni scurți și pantofi sport și neavând asupra lor lanterne sau frontale. Mai mult, deși au fost coborâte în siguranță până la mașinile personale, una dintre persoane a devenit recalcitrantă cu membrii echipelor de salvare, blamând durata operațiunii.

Acțiunea de salvare, cu o durată de peste patru ore, s-a încheiat în jurul ore 01:00 noaptea. Excelenta colaborare din teren a salvatorilor montani cu colegii de la STS Maramureș și ISU Maramureș a scurtat durata operațiunii care, având în vedere zona uriașă de acoperit, s-ar fi putut întinde pe o perioadă mult mai lungă de timp.

Managerul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga, a atras din nou atenția asupra importanței echipamentului corespunzător în cazul drumețiilor montane.

„Le recomandăm turiștilor fără experiență montană să nu se aventureze pe munte fără un MINIMUM de echipament absolut necesar, format din: bocanci, frontale, haine adecvate turismului montan, pelerine de ploaie, rucsac mic cu apă și mâncare, precum și un telefon încărcat, cu datele mobile activate. Un alt lucru esențial este ca turiștii să se informeze din timp despre zona pe care doresc să o abordeze și să aibă asupra lor o hartă și o busolă”, a declarat Dan Benga.

Foto: arhivă


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Publicat în:

Lasă un comentariu