Share
Actualizare 3 – Potop în Maramureș: Peste o sută de gospodării izolate parțial, autoturisme luate de ape și intervenții în tot Maramureșul Istoric după ruperea de nori (VIDEO ȘI FOTO)

Actualizare 3 – Potop în Maramureș: Peste o sută de gospodării izolate parțial, autoturisme luate de ape și intervenții în tot Maramureșul Istoric după ruperea de nori (VIDEO ȘI FOTO)

Furtuna de astăzi a izbit cu putere zona Maramureșului Istoric. S-a intervenit în forță cu autospeciale de stingere cu apă și spumă (ASAS), motopompe (MTP) și autocamion de intervenție (ACI).

Detasamentul de pompieri Sighetu Marmatiei intervine in localitatile:
– Ocna Sugatag cu 1 ASAS 1 MTP 4 subofiteri -5 case
– Giulesti 1 ASAS 3 subofiteri -3 case

Garda de interventie Bogdan Voda
– Salistea de Sus cu 1 ASAS 1 MTP 4 subofiteri + 1ACI cu o motopompa remorcabila si 3 motopompe transportabile de la det Sighet -3 subof. – 16 case
– Bogdan Voda 1 ASAS 3 subofiteri-6 case

Sectia de pompieri Viseu de Sus
– Viseu de Jos 1 ASAS 1 MTP 4 subofiteri – 4 case

Inundații Săliștea de Sus

Încă o rundă de inundații în Maramureș, azi, 4 Iulie.

Gepostet von Direct MM am Samstag, 4. Juli 2020

ACTUALIZARE – Apele au luat din nou podul din zona Subdeal din Vișeu de Jos. Multe gospodării sunt sub ape.

Dezastru în Vișeu de Jos, Maramureș! Apele au luat din nou podul din “cartierul Subdeal”!Oameni izolați!Se așteaptă intervenția instituțiilor statului.P.S. Tot satul este sub ape! Mobilizarea este maximă! P.P.S. Și familia fratelui meu este izolată.

Gepostet von Liviu Marian Pop am Freitag, 3. Juli 2020

Situație similară și în alte localități din Maramureș. Spre exemplu, zona Sighetu Marmației a fost din nou lovită de furtună, astfel că, imediat după aceasta, DN 18 a fost parțial acoperit de apă în zona localității Tisa.

La ora 14.00, situația cea mai gravă era la Săliștea de Sus, unde peste o sută de gospodării au rămas izolate parțial după ce trei podețe au fost distruse de viitură (se poate ajunge ele pe jos, însă nu și cu autovehicule). În plus, unele incinte au fost inundate.

 

 

Situație dramatică și la Bogdan Vodă. „În urma ploilor torențiale de astă noapte, au avut loc viituri pe văile care coboară de pe versanți, care au inundat gospodării, au distrus podețe care asigurau accesul oamenilor la locuinte, producând pagube locuitorilor din Bogdan Vodă, dar mai ales din Bocicoel.

Au fost avariate mașini, locuințe și anexe gospodărești. Am intervenit împreună cu cei de la ISU pentru a scoate apa din locuințe, iar cu doua utilaje se lucrează pentru decolmatarea podetelor înfundate cu materiale aduse de viituri si la repararea drumurilor comunale distruse de ape”, a spus Anuța Enea-Bizău, primarul comunei Bogdan Vodă.

 

A plouat atât de mult, încât apa a depășit un metru.

Gepostet von Anuța Enea-Bizău am Samstag, 4. Juli 2020

ACTUALIZARE 2– Subprefectul Oana-Mihaela Oșanu s-a deplasat în orașul Săliștea de Sus, unde precipitațiile torențiale au condus la formarea de torenți și scurgeri de pe versanți, care au crescut nivelul și debitul pârâului Buleasa. Șuvoaiele de apă au transportat aluviuni, pietriș, bolovani, material vegetal, material lemnos și nu au putut fi preluate de rigolele, șanțurile și rețeaua de canalizare. Pârâul Buleasa s-a revărsat și a produs pagube însemnate. Subprefectul de Maramureș a coordonat acțiunile pompierilor militari care au intervenit în sprijinul populației afectate de inundații. Împreună cu autoritățile administrației publice locale s-a acționat cu mijloace tehnice (motopompe, buldoexcavatoare) pentru eliminarea efectelor hidrometeorologice periculoase: evacuarea apelor din gospodării, beciuri, curți, îndepărtarea aluviunilor. Conform primelor estimări au rămas izolate aproximativ 100 de gospodării (se circulă doar pietonal) și au fost afectate de revărsarea apelor pârâului peste 200 de gospodării.

ACTUALIZARE 3 – Precipitațiile torențiale căzute în comuna Vișeu de Jos au condus la formarea de torenți pe versanți. Scurgerile de apă au crescut debitele și nivelurile unor văi și pâraie care s-au revărsat și au inundat patru gospodării. De asemenea, șuvoaiele de apă au transportat aluviuni, pietriș, material vegetal și material lemnos care au colmatat mai multe podețe. Au fost afectate de revărsarea apelor mai multe hectare de teren arabil, străzi și ulițe, respectiv erodate un zid de sprijin și maluri. Subprefectul Oana-Mihaela Oșanu s-a deplasat în zonă, în sprijinul cetățenilor afectați de inundații și a coordonat acțiunile pompierilor militari și ale autorităților administrației publice locale de evacuare cu motopompe a apelor din gospodării, decolmatarea podețelor, șanțurilor și rigolelor, îndepărtarea aluviunilor rămase după retragerea apelor de pe străzi și ulițe.

Vom reveni și cu alte detalii!

C.Ț.

Lasă un comentariu