Share
DNA dixit: două asociații sighetene s-au asociat pentru a frauda 350.000 de lei din fonduri europene

DNA dixit: două asociații sighetene s-au asociat pentru a frauda 350.000 de lei din fonduri europene

Două asociații din Sighet au fost implicate în trei proiecte cu fonduri europene nerambursabile, accesate prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) și  derulate în anii 2010-2014. Asociația Tineri Întreprinzători ”Concordia” a fost titular în două proiecte: ”Hai să dăm mână cu mână, să pășim în viață împreună” și ”Creșterea șanselor de integrare profesională a tinerilor care părăsesc sistemul de ocrotire la împlinirea vârstei de 18 ani din trei regiuni ale țării”. Asociația ”Centrul Regional de Inițiere și Servicii”  a fost titularul proiectului ”Femei de carieră, de ieri de azi și de mâine”

Fiecare dintre cele două asociații din Sighet a fost partner în proiectul în care nu a fost lider de asociere. În cele trei proiecte au mai fost și alți parteneri (de la caz la caz): ASSOC din Baia Mare ● trei entități din București – Asociația Handicapaților Somatici din România, Asociația Femeilor Rome și Institutul pentru Politici Sociale ● din Constanța – Asociația Pentru Comunitate și Familie ● din Franța – Association Multimedia Emploi și Maison de la Promotion Sociale ● din Marea Britanie – Learn.org.uk.

La așa distanță în timp, DNA a constatat că s-au palmat niște bani. Astfel, două persoane – la data faptelor, reprezentanți ai celor două asociații – ar fi obținut în mod nelegal  142.737 lei din fondurile nerambursabile, folosindu-se de mai multe documente false (contracte, dispoziții de plată etc.), pe care chiar ei le-au falsificat. Și le-au decontat în cadrul proiectelor ”Hai să dăm mână cu mână, să pășim în viață împreună” și ”Femei de carieră, de ieri de azi și de mâine”

Asemănător s-au derulat lucrurile și în cazul proiectului „Creșterea șanselor de integrare profesională a tinerilor care părăsesc sistemul de ocrotire la împlinirea vârstei de 18 ani din 3 regiuni ale țării”  – având  ca titular pe  Asociația Tineri Întreprinzători ”Concordia” din Sighetu Marmației. Astfel,   unul dintre inculpați, beneficiind de ajutorul celuilalt, ar fi depus mai multe documente (contracte, dispoziții de plată etc.), falsificate chiar de către cei doi. Pe baza lor, au  obținut fonduri nerambursabile în valoare de 205.568 lei, restul de până la 2.027.932 lei, fiind opriți la plată de către organismul intermediar.

De aici, în timp au rezultat o serie de procese între cele două asociații și Ministerul Fondurilor Europene (prin Autoritatea de Management pentru POSDRU) și Organismul Intermediar pentru POSDRU, Regiunea Nord-Vest. După ce DNA a intrat pe fir și a trimis în instanță dosarele întocmite, urmează o nouă serie de procese – cu termene în  9 martie și 2 aprilie 2020 – în care cele două asociații au calitatea de pârât. Între timp, o altă persoană implicată a încheiat  cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției,  acceptând condamnarea la un an de închisoare cu suspendare.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Publicat în:

Lasă un comentariu