Share
Risc crescut de avalanșe în Munții Maramureșului și Munții Gutâi

Risc crescut de avalanșe în Munții Maramureșului și Munții Gutâi

Încălzirea accentuată a vremii a crescut riscul de producere a avalanșelor. Iată și explicațiile, date în funcție de înălțimea la care pot avea loc.

Situația la peste 1800 m. Datorită încălzirii accentuate a vremii și a soarelui, zăpada se va umezi puternic în partea superioară și se va topi, iar apa rezultată va forma pelicule deasupra straturilor mai dure din interior. pelicule peste care, spontan, Straturile instabile din partea superioară pot aluneca spontan pe aceste pelicule.  Riscul este crescut în locurile adăpostite, unde sunt depozite însemnate de zăpadă. Chiar și la supraîncărcări slabe se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici sau medii.

Situația sub 1800 m.  Temperaturile diurne vor crește semnificativ și vor determina umezirea și topirea accelerată a stratului de zăpadă, ceea ce, pe anumite pante, va duce la declanșarea unor avalanșe spontane. Pe pantele mai înclinate și pe văi, unde sunt prezente acumulări însemnate de zăpadă, se vor declanșa spontan curgeri sau avalanșe de dimensiuni mici sau medii, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de slabe.

Lasă un comentariu