Share
În zonele înalte fulguiește sau ninge; risc mare de avalanșe în Munții Maramureșului

În zonele înalte fulguiește sau ninge; risc mare de avalanșe în Munții Maramureșului

Cum stau lucrurile prin județ joi, 14 februarie:

Vremea

  • Azi,  14 februarie, vremea se menține apropiată de normalul termic al perioadei. Cerul va fi temporar noros ziua, variabil noaptea. Pe arii restrânse, la munte va ninge și, în rest, izolat, vor fi precipitații slabe mixte. Vântul va sufla slab la moderat cu unele intensificări pe crestele montane. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 2  ͦ  C și 6  ͦ  C, iar cele minime între -3  ͦ  C și 0  ͦ  C.
  • Pentru mâine, 15 februarie, prognoza meteorologică prevede că vremea va fi apropiată de normalul termic al perioadei. Cerul va fi de la variabil, la senin. Vântul va sufla în general slab. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 4  ͦ  C și 8  ͦ  C, iar cele minime între – 5  ͦ  C și  – 1  ͦ   C.

Drumurile. Carosabilul sectoarelor de drumuri naționale este curat și umed. Cerul este acoperit. Vizibilitatea este redusă de ceață, sub 100 de metri, pe DN 18, în Pasul Prislop, între km 165 și km 175.  Fulguiește pe Dealul Hera, Dealul Huta-Certeze, Dealul Ștefăniței și în Pasul Prislop, iar pe Dealul Pietriș ninge.

Zăpada.  Grosimea stratului de zăpadă:  82 cm – Cavnic; 62 cm – Băiuț;  61 – Pasul Gutâi; 58 cm – Firiza; 45 cm – Vf. Iezer; 30 cm – Luhei; 27 cm – Ruscova; 23 cm – Baia Borșa; 21 cm – Coroieni; 18 cm – Poiana Borșa; 9 cm – Târgu Lăpuș..

Risc mare de avalanșe de gradul 4. Se mentine avertizarea producerii de avalanșe în Munții Maramureșului, la peste 1800 m  riscul fiind mare, de  grad 4.

  • La peste 1800 m, stratul depus în ultimele două zile este format din zăpadă pulver, cu o grosime medie de 10-20 cm, iar în zonele adăpostite sunt depozite însemnate de zăpadă. Vântul intens a determinat formarea plăcilor pe majoritatea versanților, cu aderență mică la crustele de gheață de la suprafața stratului mai vechi. De aceea, la supraîncărcări pot aluneca, declanșând avalanșe pe pantele mai înclinate.
  • Și la altitudini mai mici de 1800 m există un strat de zăpadă proaspătă ce are, pe alocuri, 10-15 cm. Acesta e depus peste zăpada veche înghețată, care poate constitui pat de alunecare pentru avalanșe spontane sau provocate accidental de către turiști sau schiori. În această conjunctură, e recomandat ca amatorii de drumeții montane și cei care practică sporturi de iarnă să țină cont de sfaturile salvamontiștilor și jandarmilor montani.

Râurile.  Debitele și nivelurile cursurilor de apă din județ au fost în scădere. Temperaturile negative au favorizat formarea de gheață la malurile râului Ruscova.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu