Share
DSVSA Maramureș: Risc epidemiologic pentru păsările domestice în sezonul de migrare al celor călătoare

DSVSA Maramureș: Risc epidemiologic pentru păsările domestice în sezonul de migrare al celor călătoare

În sezonul de migrare al păsărilor sălbatice supravegherea/observarea împrejurimilor lacurilor, râurilor, bălților oferă date relevante asupra prezentei/absenței vectorilor virusului Gripei Aviare.

Pe lângă aceasta, este importantă limitarea, pe cât posibil, a accesului tuturor păsărilor domestice și sălbatice captive la luciul de apă, lacuri, bălți și orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală.

Accesul în exploatațiile comerciale de păsari sau gospodăriile populației fără respectarea normelor de biosecuritate a persoanelor ce frecventează mediul silvatic reprezintă un risc considerabil în vehicularea virusului gripei aviare.

„Atragem atenția pe această cale, atât populației cât și oficialităților ce pot sprijini în acțiunile de prevenție în contextul în care pe teritoriul Ungariei (aproape de granița României) au fost diagnosticate mai multe focare de gripă aviară în fermele de păsări domestice”, transmite DSVSA Maramureș.

Măsurile generale de prevenție a grpei aviare ce pot fi luate de populație sunt:

 • separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităților a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice;
 • se va evita prin toate mijloacele creșterea păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ținute închise obligatoriu în spații de cazare special amenajate, atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea și adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu pot avea acces păsările sălbatice;
 • se interzice adăparea păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice;
 • se va evita intrarea mai multor persoane, în zona de exploatare a păsărilor domestice, mișcările limitându-se la o singură persoană (proprietarul exploatației);
 • se va avea în vedere prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare și alte animale de companie;
 • se vor aplica măsuri suplimentare de evitare a introducerii/diseminării unei eventuale infecții prin folosirea unei încălțăminte diferită în spațiul de exploatare a păsărilor domestice sau a unui amplasament special amenajat pentru dezinfecția încăltămintei;
 • prevenirea oricăriu contact direct și indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă, și păsările domestice și alte păsări, în special rațele și gâștele.
 • se va acorda o atenție sporită asupra riscurilor introducerii și diseminării bolii de către vânători, care pot transmite virusul de la sălbatic la domestic prin păsări vânate și prelucrate în exploatațiile non profesionale sau prin echipamentele (ustensilele) folosite la vânătoare cât și în cele comerciale care nu dețin măsuri stricte de biosecuritate, inclusiv exploatații tip A.
 • utilizarea furajelor și a așternutului doar din surse cunoscute, autorizate/supravegheate sanitar veterinar;
 • depozitarea furajelor astfel încât acestea să nu poată avea contact cu păsările sălbatice;
 • anunțarea de urgență a medicului veterinar asupra oricărui caz de îmbolnăvire și/sau mortalitatate la păsări;
 • achiziționare de păsări vii doar din surse autorizate sanitar veterinare pentru comercializarea păsărilor vii;
 • anunțarea atât a Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș cât și a lucrătorilor M.A.I. când există suspiciunea derulării unor activități comerciale ilicite sau care încalcă prevederile legislației sanitar veterinare.

Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu