Share
De ce se vor scumpi autoturismele noi

De ce se vor scumpi autoturismele noi

De ce se vor scumpi autoturismele noi

Deputații europeni au votat, la mijlocul lunii noiembrie, o rezoluție care va conduce la scumpirea autoturismelor noi. Rezoluția prevede că toate autoturismele noi ar trebui să fie echipate cu sisteme autonome capabile să detecteze pietonii sau bicicliștii și cu sisteme inteligente de asistență la accelerare.

Rezoluția a pornit de la constatarea că, anual, peste 25 000 de persoane sunt ucise și sute de mii sunt rănite pe drumurile Europei, iar 90% dintre accidente se datorează erorilor umane. Prin utilizarea noilor sisteme tehnologice de asistență a șoferilor în situații periculoase, multe dintre accidente pot fi evitate. Deocamdată, cu astfel de sisteme sunt dotate doar modelele de vârf, dar deputații europeni doresc ca acestea să devină obligatorii pentru toate autoturismele noi, ceea ce ar conduce la scumpirea acestora. Eurodeputații estimează că nu va fi vorba de o scumpire semnificativă, fiindcă producerea pe scară largă a acestor sisteme ar micșora costul lor de producție.

Pentru a atenua scumpirea, rezoluția sugerează doar obligativitatea caracteristicilor care sunt deja disponibile pe piață și care și-au dovedit capacitatea de a salva vieți.  Deocamdată, rezoluția are caracter non-legislativ, ca un pas intermediar până la a deveni efectiv obligatorie.

Lasă un comentariu