Satul Breb, calificat în etapa internațională a competiției Best Tourism Villages 2024 - 10 minute în urmă
Elevii premiați la olimpiade sau la concursuri pot lua 10 la BAC fără să mai dea proba respectivă - 12 ore în urmă
ISJ, recomandări pentru profesori. Cum pot fi încurajați copiii implicați în cazuri de violență să vorbească cu adulții - 15 ore în urmă
Liviu Ionuț Mih a obținut Marele Premiu al Festivalului concurs de cântări religioase „Cântați Domnului, cântați!” de la Sighet - 16 ore în urmă
Trei elevi de la „Șincai” calificați la etapa națională a Olimpiadei de Cultură și Spiritualitate Românească - 16 ore în urmă
Sighetu Marmației va avea centură ocolitoare. Proiectul a fost votat în CL - 16 ore în urmă
Cea mai performantă și puternică echipă administrativă și politică, echipa liberală, a depus candidaturile pentru Primăria/Consiliul Local Baia Mare și pentru Consiliul Judeţean Maramureș! - 16 ore în urmă
Elevele Sebastiana Coman și Alessia Crăciun de la Colegiul de Arte Baia Mare, premiate la Olimpiada Națională de Arte Vizuale, Arhitectură și Istoria Artei - 17 ore în urmă
Alimentația persoanelor de vârsta a treia, tema unui eveniment organizat de ASSOC - 17 ore în urmă
Salvamont Maramureș, la schimb de experiență în Austria - 18 ore în urmă
Maramureșeanul Vasile Hotca, două cupe și patru medalii de aur la concursul ”Gusturile iernii” de la Sibiu (GALERIE FOTO)
La 12 ani după ce a fost Capitală Culturală Europeană, în 2019 Sibiul e Regiune Europeană Gastronomică. Statut care presupune o sumedenie de acțiuni cu profil gastronomic ce urmăresc cu predilecție promovarea bucătăriei românești. În urmă cu o săptămână (22-24 februarie) la Sibiu a avut loc festivalul –concurs ”Gusturile iernii. Imensa expoziție culinară a fost asezonată cu concursuri gastronomice, axate pe trei secțiuni: brânză, carne și slănină și cârnați. Concursul de cârnați a fost unul de preparare la fața locului, cu participarea a 10 echipe.
Maramureșeanul Vasile Hotca, un master-chef axat pe produse tradiționale, a participat la acest eveniment, răspunzând invitației subprefectului de Sibiu. Și s-a întors de acolo cu o cupă și trei medalii de aur la individual, la care se adaugă cupa și medalia pe care a obținut-o cu echipa în care a concurat la prepararea cârnaților (la secțiunea brânză nu a participat).
Cupa și medalia de aur a primit-o pentru salamul său e casă. Celelalte medalii de aur le-a obținut pentru slănină și pentru pasta de jumări. Deși venise doar ca expozant, până la urmă a participat și la competiția cârnaților. Echipa lui și-a adjudecat cupa și medalia de aur la prepararea cârnaților, cu trei variante propuse: cârnați tradiționali, cârnați cu cimbru și noutatea propusă de maramureșean, cârnați cu ”Fetească Neagră”. Desigur noutatea nu consta doar în faptul că vinul era în – și nu lângă – cârnați, ci și gustul deosebit al acestora, care a cucerit juriul.
Delegația maramureșeană participantă la acest eveniment a fost alcătuită din Vasile Hotca, două geamantane burdușite de instrumentar de bucătărie și o mașină plină cu produse tradiționale.
Ei bine, această delegație atât de restrânsă a reprezentat Maramureșul cu mai mult succes decât o fac, uneori, delegațiile oficiale ample. Pe două cupe și patru diplome scrie numele Maramureșului, iar în Regiunea Europeană Gastronomică s-a vorbit de – și s-a gustat din – Maramureș. Dar despre preocupările lui Vasile Hotca pentru mâncarea tradițională din Maramureș, despre pasiunea sa pentru bucătărie și succesele înregistrate sunt multe de spus. Așa că vom reveni (A. G.)