Lansarea unui nou număr al Revistei „Memoria Ethnologica” - 22 minute în urmă
„Luna Maramureșului”: Care sunt evenimentele programate pentru această săptămână - 47 minute în urmă
Cine sunt laureații Festivalului-concurs național de folclor „Care om horește mândru” din Dragomirești - 1 oră în urmă
Ionel Bogdan, de neoprit în misiunea sa pentru Baia Mare! Declarații cu puternic impact pentru Zona Metropolitană, cu ocazia lansării candidaților PNL la Recea - 2 ore în urmă
Se împlinesc 698 de ani de la prima atestare documentară a orașului Sighetu Marmației - 2 ore în urmă
Proprietarii auto care și-au vândut mașina se pot trezi cu amenzi usturătoare - 3 ore în urmă
A început evaluarea națională pentru clasele a-II-a, a-IV-a și a-VI-a - 3 ore în urmă
Șura gospodăriei Preluca din cadrul Muzeului Satului din Baia Mare găzduiește o expoziție de fotografie dedicată portului tradițional - 3 ore în urmă
Care era mâncarea preferată a lui Arsenie Boca - 4 ore în urmă
Maramureșeni prezenți la Avrig, la cea mai mare șezătoare din țară - 5 ore în urmă
Cum e cu pileala și cu mahmureala
Pe la noi încă mai circulă vorba ceea din popor cum că vinul după bere e o plăcere, iar berea după vin e un chin. Aiurea, după ce se trage zdravăn la măsea la aceeași mahmureală se ajunge, indferent de ordinea licorilor. S-a făcut studiu pe tema asta la Universitatea Herdecke, din Germania – după cum arată Live Science. Au participat la cercetarea bahică 90 de subiecți cu vârsta între 19 și 40 de ani. Unii au dat pe gât două halbe și jumătate de bere, după care le-au stins cu patru pahare mari de vin alb. Alții au făcut viceversa. După o săptămână, cele două grupuri au făcut schimb între ele la ordinea licorilor. Una peste alta studiul a arătat că toți participanții s-au plâns de aceeași mahmureală a doua zi, indiferent că au băut mai întâi bere și apoi vin sau invers. În concluzie tot zeama de varză-i de bază după un chiolhan cu vin și bere, iar asta nu mai trebuie demonstrată de vreun studiu.