Consultații gratuite pentru bacalaureat, oferite la matematică, în municipiul Baia Mare - 1 oră în urmă
Peste 30.500 de pachete cu țigări au fost găsite în urma a 16 percheziții domiciliare efectuate în Maramureș - 2 ore în urmă
Biserica Ortodoxă Ucraineană Sighetu Marmației a găzduit cea de-a VIII-a ediție a Concertului de pricesne închinate Patimilor Domnului - 3 ore în urmă
Sighetu Marmației, loc de baraj pentru promovare - 4 ore în urmă
Simbolistica ramurilor de salcie de la Florii - 4 ore în urmă
Zeci de cadre didactice au participat la atelierele organizate în cadrul proiectului interjudețean „Tezaurul strămoșilor noștri – oameni, locuri, tradiții și obiceiuri” - 5 ore în urmă
Andra Ghețe, elevă în clasa a IV-a, și-a lansat volumul de versuri „Greierele nepoliticos” - 6 ore în urmă
Baia Mare învinge Rapid și rămâne lider - 6 ore în urmă
Corul „Madrigal”, spectacol extraordinar la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 6 ore în urmă
Tradiții, obiceiuri, port popular și artiști îndrăgiți – toate la Festivalul Satelor Maramureșene – Paști în Maramureș - 7 ore în urmă
Sfatul medicului: alimentația de vară, bazată pe legume și fructe proaspete
Medicii recomandă schimbarea alimentației în perioada verii. Carnea trebuie consumată mai rar, în schimb trebuie acordată o atenție sporită legumelor și fructelor proaspete.
”În această perioadă avem la dispoziție legumele și fructele proaspete, autohtone. Recomand consumul lor în stare crudă, deoarece își păstrează în proporție mult mai mare vitaminele și mineralele. În plus, enzimele sunt prezente doar în produsele crude, prin prepararea termică aceste substanțe, cu un important rol în procesele metabolice ale organismului, fiind distruse. Recomand, de asemenea, fructele proaspete, de sezon, la fel, nestropite cu substanțe chimice. Și sucurile de fructe sunt sănătoase, dar sunt sărăcite de fibre, atât de necesare pentru un tranzit intestinal normal și în combaterea constipației. Important este și să nu se exagereze cu consumul de carne. Se obișnuiște să se mănânce carne de trei ori pe zi, dar se recomandă consumul de trei ori pe săptămână”, spune dr. Eva Vincze, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice din cadrul Spitalului Județean dr. Constantin Opriș .
Ea atrage atenția că alimentația clasică a românilor este foarte bogată în hidrați de carbon (pâine, paste făinoase, cartofi), și că trebuie să-i înlocuim cu cereale integrale, linte, năut, hrișcă, mei, quinoa (denumire populară ”talpa gâștei”), alături de fasole și mazăre. Și încă ceva: hidratarea este foarte importantă, apa plată și cea de fântână fiind recomandate de medicul specialist, care ne mai spune să evităm sucurile colorate din comerț și să limităm consumul de alcool.