Share
EXCLUSIV. Mărturie din epicentrul jafului de la Banca Transilvania

EXCLUSIV. Mărturie din epicentrul jafului de la Banca Transilvania

Ziua de miercuri părea una liniștită la Agenția Săsar a Băncii Transilvania. Se apropia prânzul și în bancă era o singură persoană: completa niște formulare la ghișeu. Pe ușă mai intră doi clienți, mai ciudați. Par niște motocicliști grăbiți, care nici măcar nu au catadixit să-și scoată căștile. Până să  fie suspectați de impolitețe, vocea unuia  alungă liniștea. ”Mâinile sus!” și ”Banii !”. N-a fos chiar ca în filme, au sărit peste replica „acesta e un jaf”. Dar ca să fie convingători, unul flutură un pistol, celălalt agită maceta la ghișeu.

Ce spune persoana surprinsă în bancă în timpul jafului armat

”Când i-am văzut înarmați,  primul gând care m-a fulgerat e că sunt teroriști. Mă întrebam dacă nu au cu ei și vreo bombă. Asta până au vorbit. Ne-au pus să stăm cu mâinile sus. Angajații pe scaune, clienții cu spatele la perete. Unul ne supraveghea și ne amenința cu pistolul, iar cel cu maceta avea rolul să adune banii. Au venit pregătiți, aveau la ei o geantă neagră în care să pună banii. «Nu atingeți nimic» repetau din când în când, probabil ca să se asigure că nu va fi activat butonul de panică. În timp ce tipul cu maceta culegea banii, mai intră un client în bancă. Cel cu pistolul  l-a  îmbrâncit imediat la perete și i-a cerut și lui să țină mâinile sus. Eu stăteam deja cu mâinile ridicate și tremurânde. Simțeam că-mi amorțește limba și gâtul. Mă gândeam la ce e mai rău. Când vedeam pistolul mă gândeam că va trage asupra mea. Mă întrebam dacă o să mă doară. Mă gândeam la cei de acasă. La un moment dat mi s-a intersectat privirea cu cea a pistolarului. I-am văzut ochii: adânc încercănați și urâți. Cel cu maceta culegea banii și-i îndesa în geanta de culoare neagră. După câteva minute s-au retras, repetând: «nu mișcă nimeni, nu atingeți nimic!». Au ieșit, dar nu am răsuflat ușurați. Mă uitam fix la ușa închisă în spatele lor, temându-mă că se vor întoarce. Ne-am revenit când pe ușă au intrat cei de la agenția de securitate și polițiștii. Nu am putut pleca, a trebuit să dăm relații polițiștilor. În fond nu eram prea mulți martori: cei doi clienți și personalul.  Într-un târziu, când am ajuns acasă, i-am strâns prelung în brațe pe ai mei. Dacă nu aș fi fost atât de șocată, poate mă întrebam dacă a fost aievea, dacă mi s-a întâmplat cu adevărat mie. Nu mi-a trecut șocul. Nici spaima. Sunt martor. Dacă nu-i prind pe hoți și se întorc să șteargă urme… Mai ales pe cele umane. De aceea nu vreau să-mi dezvăluiți identitatea. Din exterior vi se pot părea precauții inutile. Dar altfel vezi lucrurile după ce ai avut un pistol îndreptat spre tine” – își încheie povestea persoana prinsă în mijlocul jafului armat al unei bănci, jaf care a devenit instantaneu un breaking-news național.

O mărturisire care îi dă fiori când, rememorând, retrăiește emoțiile. Dar care îi aduce și o ușoară eliberare: are certitudinea că a scăpat dintr-o situație-limită, dovadă că poate povesti  unei cunoștințe apropiate despre calvarul prin care a trecut. Și e vie și nevătămată.

25.000 lei minutul sau 10 ani din viață

Circula și ipoteza că la plecare scuterul nu a pornit din prima. Cei din interiorul agenției nu au putut confirma această variantă. Oricum, scuterul cu numere false a fost găsit abandonat. Hoții știau că vor fi imagini cu el pe camera de supraveghere.

”La Agenţia BT Săsar din Baia Mare a avut loc astăzi un jaf în urmă căruia, din fericire, nu sunt victime. A fost sustrasă o sumă de bani, însă aceasta este asigurată. Echipa băncii a acţionat conform procedurilor dezvoltate pentru astfel de situaţii, iar agenţia este dotată cu sistem de securitate şi supraveghere video standard, avizat de Ministerul de Interne. Banca Transilvania acordă ȋntregul suport autorităţilor care se ocupă de procedurile specifice de investigare” – au anunțat reprezentanții băncii.

Hoții au golit două casierii și, după patru minute, au plecat cu vreo 100.000 de lei. Adică 25 000 lei minutul. Sau până la 10 ani de închisoare, dacă vor fi prinși.

Ananei GAGNIUC

Foto: capturi camera supraveghere


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu